c S

Zelenski v Bruslju podpisal varnostni sporazum z EU-jem

28.06.2024 07:16 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v Bruslju podpisal varnostni sporazum z EU. Kot je dejal pred srečanjem z voditelji držav članic, bo ta sporazum vseboval zavezo vseh 27 članic, da Ukrajini zagotovijo obsežno podporo.

Na zasedanju voditeljev so bili v ospredju pogovori o prihodnjem vodstvu ključnih institucij EU-ja. Predstavniki Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov (S & D) in liberalcev (Renew) so se o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah dogovorili v torek, voditelji pa so jih zdaj tudi uradno potrdili.

Nemko von der Leyen, ki komisijo vodi od konca leta 2019, so voditelji Evropskemu parlamentu predlagali v izvolitev za nov petletni mandat. V parlamentu, ki bi lahko o njej glasoval že sredi julija na ustanovnem zasedanju, bo 65-letna članica Evropske ljudske stranke (EPP) potrebovala podporo 361 od skupno 720 poslancev in poslank.

Von der Leyen je dejala, da si bo skušala v Evropskem parlamentu zagotoviti čim širšo podporo, ki jo bo iskala pri različnih političnih skupinah.

"Sodelovala bom s celotnim parlamentom in njegovimi člani. Zame je zelo pomembno, da sodelujemo s tistimi, ki so proevropski, ki podpirajo Ukrajino in zagovarjajo vladavino prava," je po zaključku vrha EU-ja dejala von der Leyen v odgovoru na vprašanje, ali meni, da je evropski poslanci in poslanke iz stranke italijanske premierke Giorgie Meloni Bratje Italije ne bodo podprli.>> Več: Zelenski v Bruslju podpisal varnostni sporazum z EU-jem