c S

ZDA bodo Ukrajini poslale za 2,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči. Rusija napadla letališče.

03.07.2024 09:44 ZDA bodo Ukrajini zagotovile nov sveženj vojaške pomoči v vrednosti 2,3 milijarde dolarjev, ki bo med drugim vključeval ključne sisteme za zračno obrambo in protitankovsko orožje, je napovedal ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

"ZDA bodo kmalu oznanile več kot 2,3 milijarde dolarjev nove varnostne pomoči Ukrajini. Ta sveženj bo zagotovil več sistemov zračne obrambe, protitankovsko orožje in drugo ključno strelivo, ki ga bodo črpali iz ameriških zalog," je Austin dejal ob začetku srečanja z ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom.

Umerov se je Austinu zahvalil za pomoč Washingtona in dejal, da bodo s to podporo ustavili rusko agresijo.

ZDA so od začetka ruske agresije februarja 2022 Ukrajini doslej namenile za več kot 51 milijard dolarjev orožja, streliva in druge vojaške pomoči.

V okviru bližajočega se vrha zveze Nato, ki bo prihodnji teden potekal v Washingtonu ob 75. obletnici ustanovitve zavezništva, je Austin znova napovedal nadaljnje korake pri sprejemanju Ukrajine v Nato.

"Veselim se, da se bomo pogovarjali o nadaljnjih načinih za izpolnitev neposrednih varnostnih potreb Ukrajine in za oblikovanje prihodnjih sil, ki bodo preprečile še večjo rusko agresijo," je dejal. Ob tem je spomnil, da so ZDA in Ukrajina pred kratkim podpisale 10-letni dvostranski varnostni sporazum.

Umerov pa je dejal, da si Ukrajina želi postati članica čezatlantskega zavezništva, in izrazil upanje, da bo kmalu prejela tudi uradno povabilo.


>> Več: ZDA bodo Ukrajini poslale za 2,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči. Rusija napadla letališče.