c S

Zavrnili NSi-jev predlog za razpis referenduma o parlamentarni preiskavi

27.06.2024 07:46 Odbor za pravosodje s petimi glasovi za in devetimi proti predlogu poslanske skupine NSi-ja za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi ni ocenil kot primernega.

Odbor za pravosodje je obravnaval predlog NSi-ja za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi. NSi je prepričan, da poskuša koalicija onemogočiti točno določeno parlamentarno preiskavo, ki je povezana s Svobodo.

Na posvetovalnem referendumu bi volivce po predlogu poslanske skupine stranke NSi vprašali: Ali ste za to, da DZ sprejme predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o parlamentarni preiskavi, ki omogoča vlaganje zahtev za oceno ustavnosti in zakonitosti parlamentarnih preiskav na ustavno sodišče ter s tem v obdobju do odločitve onemogoča izvajanje parlamentarne preiskave v zadevah javnega pomena?

V obrazložitvi so pojasnili, da je parlamentarna preiskava ustavni institut in orodje parlamentarne manjšine pri nadziranju delovanja koalicijske večine. Predlagane zakonske spremembe pa bi po njihovih navedbah prinesle mehanizem, po katerem lahko v 30 dneh po objavi akta o odreditvi preiskave v uradnem listu več upravičenih predlagateljev zahteva, da o skladnosti parlamentarne preiskave z ustavo in zakonom odloči ustavno sodišče.

Izvajanje preiskave bi bilo po predlogu novele, ki ga je v parlamentarni postopek vložila predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, do odločitve ustavnega sodišča onemogočeno, saj v tem obdobju DZ ne bi mogel niti imenovati preiskovalne komisije, so navedli poslanci NSi-ja. To razumejo kot poskus discipliniranja trenutne opozicije oz. državnega sveta pri prizadevanjih za nadzor nosilcev oblasti.

>> Več: Zavrnili NSi-jev predlog za razpis referenduma o parlamentarni preiskavi