c S

Za rušenje v poplavah uničenih hiš in gradnjo nadomestnih vlada pooblastila družbo DSU

05.07.2024 07:56 Vlada je v interventnem zakonu družbi DSU dala pooblastila tako za upravljanje uničenih hiš tistih, ki se bodo odločili za odškodnine, kot tistih, ki se bodo odločili za nadomestne gradnje.

Vlada je na redni seji poleg interventnega zakona o upravnih enotah in predloga zakona o drugem tiru, o katerem bo prihodnji teden več povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, obravnavala tudi interventni zakon o poplavah. Kot je po seji dejal vladni govorec in podpredsednik vlade Matej Arčon, je bilo na javni infrastrukturi in vodotokih od ujme, ki je Slovenijo prizadela avgusta lani, že veliko narejenega, vsem prizadetim pa so bile zagotovljene strehe nad glavo.

Dodal je, da je imela vlada sicer največ izzivov pri reševanju vprašanja poškodovanih oz. uničenih individualnih gradenj. Kot je dejal, so morali pri pripravi interventnega zakona čakati na strokovne podlage, na podlagi katerih bodo lahko izdana mnenja, katere poškodovane objekte bo treba zrušiti in katerih ne. Po Arčonovih besedah je bilo treba pripraviti predvsem študije t. i. 500-letnih voda.

>> Več: Za rušenje v poplavah uničenih hiš in gradnjo nadomestnih vlada pooblastila družbo DSU