c S

Vrhovno sodišče: Trump ima popolno imuniteto za uradna dejanja

02.07.2024 07:51 Vrhovno sodišče ZDA je odločilo, da imajo nekdanji predsedniki imuniteto pred kazenskim pregonom za dejanja, storjena v času opravljanja uradne funkcije.

S tem je sodišče ovrglo razsodbo prizivnega sodišča, da nekdanji predsednik Donald Trump ne uživa imunitete pred obtožbami, da je načrtoval razveljavitev svojega poraza na volitvah leta 2020.

Trump je odločitev sodišča že pozdravil. "Velik dan za našo ustavo in demokracijo. Ponosen, da sem Američan," se je odzval na svojem družbenem omrežju Truth Social.

Sodišče je s šestimi glasovi proti tremi razsodilo, da čeprav so nekdanji predsedniki upravičeni do imunitete za uradna dejanja, pa jih imuniteta ne ščiti, ko gre za kazniva dejanja, storjena v zasebnem življenju.

To je prvič v 250-letni zgodovini ZDA, da je vrhovno sodišče odločilo, da so nekdanji predsedniki v določenih primerih zaščiteni pred kazenskimi ovadbami.

Razsodbo je v imenu šestčlanske konservativne večine (tri je imenoval Trump) prebral vodja vrhovnega sodišča John Roberts, medtem ko so bile tri liberalne sodnice, Sonia Sotomayor, Elena Kagan in Ketanji Brown Jackson, proti. Sotomayor je posledice razsodbe označila za "temačne".

"Odnos med predsednikom in ljudstvom, ki mu služi, se je s tem nepopravljivo spremenil. Predsednik je zdaj kralj nad zakonom. Bojim se za demokracijo," je zapisala v ločenem mnenju.

Kot je še posvarila, lahko predsednik zdaj teoretično kot uradno dejanje ukaže usmrtitev političnega nasprotnika in bo zaščiten pred kazenskim pregonom.


>> Več: vrhovno sodišče: Trump ima popolno imuniteto za uradna dejanja