c S

Vlada začela obravnavo predloga kandidature Vesela za evropskega komisarja

27.06.2024 07:29 Vlada je na seji začela obravnavo predloga kandidature Tomaža Vesela za bodočega evropskega komisarja. Predlog še ni posredovan v DZ, saj bo vlada obravnavo lahko nadaljevala, potem ko bo od pristojnih institucij EU-ja prejela poziv k posredovanju imena.

V skladu z veljavno slovensko zakonodajo kandidata za evropskega komisarja predlaga vlada, predstavi pa se tudi delovnemu telesu DZ-ja, pristojnemu za evropske zadeve, ki o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo.

Mnenje za vlado ni zavezujoče. Po prejemu mnenja in pred posredovanjem predloga kandidata pristojnim institucijam EU-ja vlada o predlogu obvesti DZ. Komisarske kandidate pred imenovanjem čaka zaslišanje v pristojnih odborih Evropskega parlamenta v Bruslju, o komisiji kot celoti pa nato glasuje Evropski parlament na plenarnem zasedanju.

Čeprav je predsednik vlade Robert Golob ob predstavitvi Tomaža Vesela nekoliko presenetil koalicijski partnerici, SD in Levico, saj sta, kot so tedaj navedli v omenjenih strankah, to informacijo dobili iz medijev, pa večjih presenečenj pri glasovanju na vladi naj ne bi bilo pričakovati.

>> Več: Vlada začela obravnavo predloga kandidature Vesela za evropskega komisarja