c S

V javni razpravi pravilnik za določitev predloga trajno varovanih kmetijskih zemljišč

15.07.2024 08:00 Na portalu e-Demokracija je bil 9. 7. 2024 objavljen osnutek Pravilnika o podrobnejših pogojih za določitev predloga območij trajno varovanih kmetijskih zemljišč ter o podrobnejši vsebini strokovnih podlag s področja kmetijstva.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljevanju: ministrstvo) je pristopilo k spremembi trenutno veljavnega Pravilnika o podrobnejših pogojih za določitev predloga območij trajno varovanih kmetijskih zemljišč ter o podrobnejši vsebini strokovnih podlag s področja kmetijstva, ki je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenija št. 55/2017 z dne 6. 10. 2017 (v nadaljevanju: pravilnik).

Podlaga za določitev območij trajno varovanih kmetijskih zemljišč (v nadaljnjem besedilu: TVKZ) in ostalih kmetijskih zemljišč (v nadaljevanju: OKZ) v prostorskih aktih lokalnih skupnosti je strokovna podlaga s področja kmetijstva (v nadaljevanju: strokovna podlaga).

Na osnovi pravilnika se preveri pogoje in kriterije ter se s strokovno podlago določi predlog območij TVKZ in OKZ. Strokovne podlage se izdelajo posebej za vsako občino, ki v sklopu priprave občinskega prostorskega načrta določa območja TVKZ in OKZ. Trenutno je izdelanih 16 strokovnih podlag. V okviru izdelave strokovnih podlag se je izkazalo, da določbe veljavnega pravilnika v nekaterih delih niso dovolj natančno razdelane ali pa bi jih bilo treba dodatno razdelati.

Ministrstvo je namesto k spremembi pravilnika pristopilo k pripravi novega pravilnika, zato ker bi število spremenjenih členov preseglo ustaljeno nomotehnično pravilo, ki pa pravi, da je v primeru, ko se obseg sprememb bliža tretjini obsega predpisa, ustrezneje poseči po novem predpisu.

Novi pravilnik, ki bo nadomestil trenutno veljavni pravilnik, spreminja oziroma dodatno ureja nekatere pogoje in kriterije določanja predloga območij TVKZ predvsem na podlagi obsega in zaokroževanja. Kriterij bonitete kmetijskih zemljišč je razdeljen na dodatne razrede, ravno tako nagib, prepoznane so specifične situacije, ki močno otežujejo pogoje za kmetijsko pridelavo ali obdelavo, kot na primer zamočvirjena tla. Poleg še nekaterih vsebinskih sprememb je v grafičnem delu strokovne podlage v atributni preglednici na novo določen atribut z obrazložitvijo, zakaj je bilo posamezno območje vključeno v predlog območij TVKZ, kar dodatno prispeva k boljši preglednosti in sledljivosti določitve območij TVKZ in OKZ.

Območja TVKZ in OKZ bodo nato ob usklajevanju določena v postopku priprave prostorskih aktov lokalnih skupnosti.

Določitev TVKZ v prostorskih aktih lokalnih skupnosti je namenjena izključno ohranjanju naravnega vira, pomembnega za pridelavo hrane. Navedeno pomeni, da trajno varovana kmetijska zemljišča ne regulirajo kmetijske kulture, načina rabe in pridelave ter izvajanje agrarnih operacij, prav tako pa ne negirajo ostalih ciljev in varstvenih režimov (npr. ohranjanje narave, varstvo okolja, varstvo kulturne dediščine, varstvo voda).

 

Vsi zainteresirani lahko morebitne pripombe na osnutek pravilnika posredujejo do 9. 8. 2024, in sicer preko portala e-Demokracija (gumb “ODDAJTE KOMENTAR”), po navadni pošti na naslov: Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, ali preko e-pošte na naslov: gp.mkgp@gov.si.

  • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano