c S

Sprejeta Novela Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča

16.07.2024 08:04 Državni zbor je sprejel Zakon o spremembah Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške (ZUVRAS). Predlog zakona ob doslednem spoštovanju arbitražne razsodbe prinaša dodatne finančne in pravne mehanizme zaščite slovenskih ribičev.

Zakon o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške (v nadaljnjem besedilu: ZUVRAS) je bil sprejet leta 2017 s ciljem, da se zaradi razglasitve končne razsodbe v arbitraži med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško glede določitve meje na kopnem in morju med državama uredi ohranitev določenih pravic državljanov Republike Slovenije in določijo nekatere nove pravice.

Predlog tokratne novele ZUVRAS za imetnike dovoljenj za gospodarski ribolov določa, da so v primeru izpolnjevanja predpisanih pogojev upravičeni do nadomestila zaradi izpada dohodka v skladu z oddelkom 3.6 II. dela Smernic o državni pomoči v sektorju ribištva in akvakulture (UL L C št. 107 z dne 23. 3. 2023, str. 1). Gre za likvidnostno pomoč podjetjem v sektorju pri odzivanju na okoliščine, ki ogrožajo njihovo sposobnost preživetja.

S predlagano spremembo zakona se spreminja metodologija izračuna nadomestila, in sicer se izpad dohodka izračuna za posameznega upravičenca na podlagi ulova, ki ga je dosegel s posameznim ribiškim plovilom. Končni znesek dodeljene pomoči bo do 60 odstotkov od izračunanega izpada dohodka, vendar ne več kot 30.000 evrov.

Predlog zakona opredeljuje tudi pravno pomoč ribičem (fizičnim ali pravnim osebam, ki so državljani Republike Slovenije ali imajo sedež v Republiki Sloveniji in so imetniki dovoljenja za gospodarski ribolov) ter opredeljuje pristojna organa za zagotovitev pravne pomoči. Navedena pravna pomoč obsega:

  • stroške izvajalca pravne pomoči;
  • stroške postopkov, v katerih se pravna pomoč izvaja;
  • stroške varščine,
  • v primeru prisilne izterjave povračilo glob, denarnih kazni ter stroškov, ki nastanejo v zvezi s tem postopkom ali zaradi tega postopka.

Ob tem je potrebno poudariti, da kakršnokoli plačilo ali povračilo v okviru pravne pomoči slovenskim ribičem ne vzpostavlja privolitve ali priznanja Republike Slovenije, da bi bili državni organi Republike Hrvaške pristojni začeti ali voditi postopke o prekršku ali kazenske postopke zoper slovenske ribiče, ki izvajajo ribolov na območju, ki skladno z arbitražno razsodbo pripada Republiki Sloveniji.

  • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano