c S

Osnutek poročila Računskega sodišča: številne kršitve pri nakupu stavbe na Litijski in računalnikov

02.07.2024 07:51 Računsko sodišče je v osnutku revizijskega poročila ugotovilo številne nepravilnosti pri nakupu stavbe na Litijski v Ljubljani in pri nakupu 13.000 prenosnih računalnikov.

Sporni nakup stavbe za sodno palačo

Ministrstvo za pravosodje nakupa sodne stavbe ni načrtovalo ne pri pripravi proračuna za leto 2023 ne z rebalansoma, ki sta bila narejena maja in avgusta. S tem je kršilo 16. člen zakona o javnih financah, očita Računsko sodišče.

Aktivnosti za nakup sodne stavbe je pravosodno ministrstvo začelo brez zagotovljenih finančnih sredstev, brez celovitega ogleda prostorov, brez upoštevanja nujno potrebne obnove in brez mnenja predvidenih uporabnikov prostorov. Niso torej upoštevali načela učinkovitosti in gospodarnosti, s tem pa so kršili tudi drugi člen zakona o javnih financah, je poročala Sara Dvorjak.

Ko je ministrstvo na mizo prejelo ponudbe, očitno ni pripravilo analize, s katero bi izbiro družbe Rajski vrt utemeljilo kot najustreznejšo, v analizo, ki so jo pripravili, pa niso vključili podatkov o obratovalnih stroških. Prav tako ni razvidno, kako je ministrstvo preverilo izpolnjevanje energetske učinkovitosti stavbe, opozarja Računsko sodišče.

Ministrstvo za pravosodje je kršilo tudi uredbo o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije. Ob njeni pripravi namreč niso upoštevali stroškov prenove prostorov.

Ko je ministrstvo za pravosodje 22. decembra prosilo ministrstvo za finance, naj odobri izjemo in v proračun uvrsti nov projekt, je kršilo pravilnik o izvajanju proračuna. To bi morali storiti najmanj 20 dni pred sejo vlade. Isti pravilnik je kršilo tudi ministrstvo za finance – čeprav so večje spremembe dovoljene le do 17. oktobra, so izjemo namreč konec decembra odobrili.

Šest milijonov evrov od sedem celih sedem milijonov, ki jih je država plačala za stavbo, je bilo zagotovljenih s prerazporeditvijo sredstev iz splošne proračunske rezervacije. Za takšno prerazporeditev pa ni bilo podlage. Ni šlo namreč za namen, ki ga pri pripravi proračuna ne bi bilo mogoče načrtovati, opozarja Računsko sodišče.

Ko je vlada potrdila nakup, ta projekt sploh še ni bil uvrščen v načrt razvojnih programov.


>> Več: Osnutek poročila Računskega sodišča: številne kršitve pri nakupu stavbe na Litijski in računalnikov