c S

Odbor za izobraževanje soglasno podprl predlog novele zakona o šolski prehrani

27.06.2024 07:38 Odbor DZ-ja za izobraževanje, znanost in mladino je na seji soglasno podprl predlog novele zakona o šolski prehrani, ki omogoča brezplačno kosilo učencem iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda.

Dopolnilno obrazložitev predloga novele zakona o šolski prehrani je v imenu predlagateljev podal poslanec Svobode Lenart Žavbi. DZ je pred enim letom sprejel novelo zakona o šolski prehrani, s katero so takrat izpolnili eno od koalicijskih zavez, da bo šolsko kosilo za vse učenke in učence brezplačno od 1. septembra 2027.

"V prehodnem obdobju pa smo še dodatno dvignili polno oziroma polovično subvencijo kosila, ki pripada učenkam in učencem iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo presega zgornjo mejo 4. dohodkovnega razreda in ne presega zgornje meje 5. dohodkovnega razreda," je dejal.

Pravica velja tudi v letih 2026 in 2027

Današnji predlog zakona omogoča, da ta pravica za oba dohodkovnega razreda velja tudi v letih 2026 in 2027, ker je pri obravnavi prejšnjega zakona nastalo neskladje v členih, je pojasnil. Poudaril je, da v koaliciji vztrajno stojijo na stališču, da noben otrok v šoli ne sme biti lačen.

>> Več: Odbor za izobraževanje soglasno podprl predlog novele zakona o šolski prehrani