c S

NSi in SDS zahtevata presojo ustavnosti priznanja Palestine

03.07.2024 16:26 Poslanci SDS-a in NSi-ja je na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa o priznanju Palestine. Koaliciji med drugim očitajo, da je pri sprejemanju sklepa vlade o priznanju Palestine kršila ustavo in poslovnik DZ-ja.

Zahtevo so vložili "zaradi kršitve v postopku obravnave in sprejema omenjenega sklepa, kršitve ustave, poslovnika državnega zbora, avtoritarnega in samovoljnega ravnanja ter zlorabe postopka," so v sporočilu za javnost med drugim zapisali v največji opozicijski stranki SDS-u.

Zahtevo je vložilo 32 poslancev, vseh osem poslancev NSi-ja in 24 od 27 poslancev SDS-a z izjemo Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha.

Opozicija je sicer 4. junija obstruirala izredno sejo DZ-ja, na kateri je bil z glasovi 52 od 53 navzočih poslancev sprejet sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Od poslancev opozicije je bil navzoč le Kaloh, ki se je glasovanja vzdržal.

Postopke v povezavi s priznanjem Palestine v DZ so zaznamovali zapleti. SDS je dan pred izredno sejo vložil pobudo za posvetovalni referendum glede priznanja, jo v torek tik pred sejo umaknil, nato pa jo med sejo znova vložil. Koalicija je SDS-u očitala, da s takšnimi manevri skuša onemogočati odločanje o priznanju Palestine, v SDS-u pa so koalicijo in predsednico DZ-ja Urško Klakočar Zupančič obtožili kršenja poslovnika DZ-ja.

Opozarjali so, da bi zaradi pobude za referendum lahko DZ po zakoniti poti o priznanju Palestine glasoval šele po 30 dneh. Ob vložitvi zahteve za presojo ustavnosti so znova zatrdili, da "se predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sklepu ni obravnaval v roku, kot je določen v poslovniku, zato je bila s tem poslancem odvzeta možnost tehtnega premisleka o sklepu, ki se navezuje na pomembno zunanjepolitično vprašanje".


>> Več: NSi in SDS zahtevata presojo ustavnosti priznanja Palestine