c S

Ministrstvo za pravosodje objavilo razpis za sodnika na Sodišču EU-ja

15.07.2024 08:05 Ministrstvo za pravosodje je danes v uradnem listu objavilo razpis za mesto kandidata za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu.

Ministrstvo razpis objavlja po tem, ko je junija umrl slovenski predstavnik na sodišču Marko Ilešič. Rok za prijavo je 2. september.

Za kandidata za sodnika mednarodnega sodišča lahko kandidira oseba, ki izpolnjuje pogoje za izvolitev na sodniško mesto vrhovnega sodnika po zakonu o sodniški službi, ali oseba, ki izpolnjuje pogoje za izvolitev za sodnika ustavnega sodišča.

Ob tem mora oseba izpolnjevati tudi pogoj aktivnega znanja vsaj enega od uradnih jezikov pri mednarodnem sodišču: to sta angleški ali francoski jezik. Prednost bodo imeli kandidati z znanjem francoskega jezika, saj se v skladu s pravili Sodišča EU-ja sodniki brez tolmačev posvetujejo v francoskem jeziku.

Ministrstvo je razpis objavilo po tem, ko je 21. junija v 77. letu starosti umrl sodnik Sodišča EU-ja Marko Ilešič, ki je to funkcijo opravljal od leta 2004. V tem času je bil tudi predsednik njegovega drugega senata.

V skladu z zakonom o predlaganju kandidatov iz Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč bo ministrstvo za pravosodje po končanem razpisu najprej opravilo presojo, ali so vse prijave popolne ter ali vsi prijavljeni kandidati izpolnjujejo razpisne pogoje. Zatem bo prijave, ki bodo izpolnjevale pogoje, posredovalo predsednici republike.

>> Več: Ministrstvo za pravosodje objavilo razpis za sodnika na Sodišču EU-ja