c S

LGBTIQ+-skupnost se še vedno spopada z diskriminacijo, nasiljem in predsodki

01.07.2024 07:37 Nataša Pirc Musar je ob koncu meseca ponosa poudarila, da so napadi na predstavnike skupnosti LGBTIQ+ nedopustni in predstavljajo krut opomnik, da se ta skupnost še vedno spopada z diskriminacijo in nasiljem.

Kot je v izjavi, ki so jo posredovali iz njenega urada, zapisala predsednica države, se končuje mesec ponosa, v katerem sporočamo, da je vsak človek vreden spoštovanja, ljubezni in enake obravnave. To velja ne glede na njegovo spolno usmerjenost, spolno identiteto ali spolni izraz. "Pa smo lahko res ponosni na našo vključujočo družbo? Žal ne," je ocenila.

Nedavni dogodki v Mariboru, ko so nasilneži večkrat odtrgali mavrično zastavo z ene od tamkajšnjih knjigarn, zaposleni pa so bili deležni homofobnih žalitev, verbalnih napadov z neonacistično ideologijo, groženj in šikaniranja, naši družbi zagotovo ne morejo biti v ponos, je opozorila. "So krut opomnik, da se LGBTIQ+-skupnost še vedno spopada z diskriminacijo, nasiljem in predsodki," je poudarila.

Takšna dejanja so po njenih besedah popolnoma nesprejemljiva in nezdružljiva z vrednotami naše družbe. "Homofobija in neonacistični izpadi so sramotni in jih najostreje obsojam. Vsakdo v naši državi mora imeti pravico do varnosti in spoštovanja, ne glede na svojo spolno usmerjenost ali identiteto. Pri tem ne gre le za LGBTIQ+-skupnost. Gre za vse nas, ki verjamemo v enakost in spoštovanje vseh ljudi," je zapisala.

>> Več: Pirc Musar: LGBTIQ+-skupnost se še vedno spopada z diskriminacijo, nasiljem in predsodki