c S

Kam bo Slovenija odložila svoje radioaktivne odpadke?

01.07.2024 07:42 V Vrbini pri Krškem napreduje gradnja odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. Med tem dokončne rešitve glede izrabljenega jedrskega goriva in visoko radioaktivnih odpadkov, ki ostanejo radioaktivni več 10.000 let, še nismo našli.

Največji del radioaktivnih odpadkov v Sloveniji nastane kot posledica obratovanja Nuklearne elektrarne Krško. Le manjši delež jih nastane v medicini, industriji in raziskovalni dejavnosti, ti so trenutno skladiščeni v Brinju pri Ljubljani. Radioaktivni odpadki se delijo v tri kategorije: na nizko-, srednje- in visokoradioaktivne.

Nizko in srednje radioaktivni odpadki, ki jih označujemo s kratico NSRAO, so predvsem orodja, predmeti, odslužene naprave in oblačila, ki so bili v stiku z radioaktivnimi snovmi in oddajajo ionizirajoče sevanje. Da se njihovo sevanje izenači z okolico, traja približno 300 let.

Visoko radioaktivni odpadki (VRAO) nastanejo pri razgradnji jedrske elektrarne in pri morebitnem recikliranju izrabljenega jedrskega goriva. Če izrabljeno gorivo ni predelano za ponovno uporabo, temveč ga trajno odložimo, je tudi to visoko radioaktiven odpadek. Visoko radioaktivni odpadki in izrabljeno gorivo poleg močnega sevanja oddajajo veliko toplote, zato je ravnanje z njimi zahtevno, radioaktivni pa ostanejo tudi več kot 10.000 let, navaja Agencija za radioaktivne odpadke.

>> Več: Kam bo Slovenija odložila svoje radioaktivne odpadke?