c S

Guterres: Skrajni čas za politični pogum in konec vojne. 600.000 palestinskih otrok ne more v šolo.

15.07.2024 07:02 Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je znova pozval h končanju vojne v Gazi, takojšnji humanitarni prekinitvi ognja in izpustitvi vseh talcev, ki jih zadržuje Hamas. Po njegovem mnenju je skrajni čas za politični pogum in dogovor.

Izraelski vojaški radio je sporočil, da so izraelske zračne sile merile na položaj, kjer naj bi bil vojaški poveljnik Hamasa Mohamed Deif. Uradnik izraelskih sil je sicer dejal, da ni jasno, ali je bil Deif ubit. Po navedbah vojaškega radia se je Deif skrival v stavbi na humanitarnem območju zahodno od mesta Han Junis na jugu Gaze. Hamas je zvečer zanikal, da bi Deif umrl v napadu. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na novinarski konferenci po napadu dejal, da še ni jasno, ali je bil Deif ubit v napadu, in dodal, da "bodo, tako ali drugače, prišli do celotnega vodstva Hamasa".

Deif je bil eden od vodij Hamasovega napada na Izrael 7. oktobra. Preživel je sedem izraelskih poskusov atentata, zadnjega leta 2021, in je že desetletja na vrhu izraelskega seznama najbolj iskanih oseb. V preteklih 30 letih je napredoval na vrh Hamasa in razvil mrežo predorov in strokovno znanje o izdelavi bomb. Odgovoren je za smrt več deset Izraelcev v samomorilskih bombnih napadih.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je bilo v napadu ubitih najmanj 71 Palestincev, 289 pa jih je bilo ranjenih. Pozneje se je število mrtvih zvišalo na 90, število ranjenih pa na več kot 300.

>> Več: Guterres: Skrajni čas za politični pogum in konec vojne. 600.000 palestinskih otrok ne more v šolo.