c S

Golob: Do Šarčevega odhoda v Bruselj ne bomo iskali novega obrambnega ministra

02.07.2024 21:19 Predsednik vlade Robert Golob bo z iskanjem naslednika ministra Marjana Šarca počakal, saj Šarca do odhoda v Bruselj čaka še dokončanje nekaterih nalog, med drugim udeležba na vrhu Nata v Washingtonu prihodnji teden.

Obrambnemu ministru Marjanu Šarcu so volivci na junijskih evropskih volitvah s preferenčnimi glasovi namenili mandat evropskega poslanca v prihodnjem petletnem sklicu Evropskega parlamenta. Z ustanovno sejo novega sklica Evropskega parlamenta 16. julija bo tako nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.

Čakajoč na vrh Nata

Predsednik vlade Robert Golob bo moral poiskati njegovega naslednika, a se mu, kot kaže, s tem za zdaj še ne mudi. Premier je namreč v izjavi po seji sveta vlade za Slovence po svetu dejal, da Šarca kot ministra čakajo še nekatere naloge. Zato ga do ustanovne seje Evropskega parlamenta ne bodo razreševali z ministrske funkcije.

Med ključnimi nalogami je med drugim poudaril vrh Nata v Washingtonu prihodnji teden. "Bilo bi zares nespametno, ko bi ministra za obrambo poslali na najpomembnejši dogodek v letu brez polnega mandata," je komentiral. Tako je po Golobovih besedah popolno jasno, zakaj do odhoda Šarca v Bruselj ne bodo izvedli "nobenih ukrepov niti iskanja".

Predsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda, v kvoti katere je tudi vodenje obrambnega ministrstva, je sicer po objavi izidov volitev dejal, da si bodo za odločitev, kako naprej, vzeli kak teden, a da je z delom ministra in ministrstvom zadovoljen, zato bodo razmišljali tudi v smeri iskanja kandidatov znotraj obstoječe ekipe.


>> Več: Golob: Do Šarčevega odhoda v Bruselj ne bomo iskali novega obrambnega ministra