c S

Evropski komisarji se ne bodo udeleževali zasedanj Sveta EU-ja v Budimpešti

16.07.2024 07:39 Evropski komisarji se zaradi ravnanja madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je pred kratkim obiskal Moskvo, ne bodo udeleževali neformalnih zasedanj v organizaciji madžarskega predsedovanja Svetu EU-ja.

Kot se je prav tako odločila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, komisija tudi ne bo obiskala Madžarske.

"Zaradi dogajanja ob začetku madžarskega predsedovanja se je predsednica odločila, da bo Evropska komisija na neformalnih zasedanjih Sveta EU-ja zastopana zgolj na ravni visokih uradnikov," je na družbenem omrežju X sporočil tiskovni predstavnik komisije Eric Mamer.

Prav tako po njegovih navedbah kolegij komisarjev ne bo obiskal Budimpešte in se srečal z madžarsko vlado, kot je to v navadi ob začetku predsedovanja vsake države članice.

Madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka je v odzivu sporočil, da madžarsko predsedstvo "ostaja zavezano iskrenemu sodelovanju z državami članicami in institucijami EU-ja". "Na dogodke predsedstva smo jih povabili, da bi razpravljali o skupnih izzivih. To je skupna naloga in odgovornost vseh držav članic in institucij," je zapisal na omrežju X.

Poudaril je, da je EU mednarodna organizacija, sestavljena iz držav članic. Tako Evropska komisija kot institucija Evropske unije po njegovem mnenju ne more izbirati, s katerimi članicami in institucijami želi sodelovati.

>> Več: Evropski komisarji se ne bodo udeleževali zasedanj Sveta EU-ja v Budimpešti