c S

DZ: Lani tožilstvo prvič po sedmih letih ni obvladovalo pripada zadev

16.06.2023 07:32 Odbor DZ-ja za pravosodje se je seznanil s poročilom o delu državnih tožilstev za lani. Člani odbora in prisotni na seji so opozorili na plačno in kadrovsko problematiko v pravosodju.

Državna tožilstva so lani zoper storilce prejela skupno 24.753 kazenskih ovadb, v istem času pa so jih rešila 24.468. To pomeni, da so rešila skupno 340 ovadb manj, kot so jih prejela. To je 98,8-odstotna stopnja obvladovanja pripada, kar generalni državni tožilec Drago Šketa pripisuje predvsem kadrovski podhranjenosti državnih tožilstev. Lani je bila prisotnost tožilcev za 16,8 odstotka nižja kot leto prej, kar je posledica čezmernih obremenitev tožilcev v lanskem ter letih pred tem, je poudaril.

Čeprav se je gibanje učinkovitosti dela državnih tožilcev v lanskem letu malenkostno zmanjšalo, pa Šketa ocenjuje, da so na tožilstvu v letu 2022 izpolnili zastavljene cilje in dosegli načrtovane rezultate. To pripisuje predvsem angažiranosti vodij pri skrajni optimizaciji poslovnih procesov, skrbno premišljenim vodstvenim ukrepom ter povečanemu angažmaju državnih tožilcev in državnotožilskega osebja.

Ob predstavitvi poročila o delu tožilstev za lani se je Šketa dotaknil tudi kadrovske problematike. "Pomanjkanje tožilcev je še vedno aktualno," je dejal, kot alarmantno pa je poudaril tudi ugotovitev, da z veliko hitrostjo pada zanimanje za zaposlitvena mesta strokovnih sodelavcev na tožilstvih.

>> Več: DZ: Lani tožilstvo prvič po sedmih letih ni obvladovalo pripada zadev