c S

Državni zbor sprejel novi »kadrovski zakon« Ministrstva za solidarno prihodnost

16.07.2024 07:54 Na Ministrstvu za solidarno prihodnost so pripravili nabor ukrepov za pospeševanje zaposlovanja v socialnovarstvenih zavodih. Ukrepi so bili sprejeti s širokim družbenim in političnim konsenzom. Državni zbor je zakon sprejel na 77. izredni seji.

Kot številne razvite države se tudi Slovenija sooča s staranjem populacije in rastjo potreb po storitvah dolgotrajne oskrbe. S staranjem prebivalstva se stara tudi delovna sila, ki te storitve opravlja. Kadrovska stiska v dolgotrajni oskrbi je zelo resen izziv, zato smo se na Ministrstvu za solidarno prihodnost odločili zagristi v ta trd oreh in zagotoviti pogoje za številčnejše zaposlovanje v socialnem varstvu.

Državni zbor je v danes potrdil predlog Zakona o začasnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe, ki spodbuja zaposlovanje v socialnem varstvu in dolgotrajni oskrbi. Zakon prinaša vsebine, ključne za razvoj in ohranitev dostopnosti do socialnovarstvenih storitev in storitev dolgotrajne oskrbe, vsebine v podporo in razbremenitev zaposlenih, ki opravljajo te storitve, vsebine, namenjene zagotavljanju ustreznega števila usposobljenega kadra za opravljanje teh storitev, ter vsebine v podporo dvigu kakovosti in varnosti navedenih storitev. 

Skupna vrednost osmih ukrepov in zakona, ki se bodo izvajali v letih 2024, 2025 in 2026, je ocenjena na slabih 10 milijonov evrov. 

Zakon sicer omogoča in sofinancira pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije, izboljšuje pogoje za krepitev prostovoljstva pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe, vzpostavlja sistem zagotavljanja kakovosti in varnosti obravnave pri izvajalcih, sofinancira nakup sodobnih tehnologij za pomoč zaposlenim pri težjih opravilih, ponuja integracijske programe in dodatne naloge zavodu za zaposlovanje ob zaposlitvi tujcev, sofinancira stroške za pridobitev izobrazbe zaposlenega za potrebe izvajalca ter uvaja sistem kadrovskih štipendij. 

Minister Simon Maljevac, pristojen za področje dolgotrajne oskrbe, ob potrditvi zakona v Državnem zboru poudarja: »Zavedamo se, da je predlog ukrepov, ki so pred vami, zgolj delček v celoti urejanja nujnih stvari na področju socialnega varstva in dolgotrajne oskrbe. Na ministrstvu razumemo, da je eden od nujno potrebnih elementov tudi ustrezno ovrednotenje dela zaposlenih, kar že naslavljamo v okviru plačnih pogajanj. Sprejete rešitve pa vendarle prinašajo nov zagon v zaposlovanju v domovih starejših in sploh na področju dolgotrajne oskrbe. Kot uspeh štejemo tudi dejstvo, da sta vsebina in seznam ukrepov nastala v širokem konsenzu strokovne javnosti, med predstavniki izvajalcev, sindikatov, zbornic, društev in nevladnih organizacij, torej s širokim družbenim in tudi političnim konsenzom.« 

Poglavitni cilji vseh ukrepov, ki jih solidarno ministrstvo oblikuje, predlaga in udejanja na področju socialnega varstva in dolgotrajne oskrbe, ostajajo ohranjanje in krepitev javne mreže storitev ter dostopnost do kakovostne oskrbe za vse.

  • Ministrstvo za solidarno prihodnost