c S

Državni sekretar Danijel Levičar na sedežu Mednarodne agencije za atomsko energijo

04.07.2024 09:05 Državni sekretar za nacionalni jedrski program Danijel Levičar je bil na uradnem obisku na sedežu Mednarodne agencije za atomsko energijo (angleško International Atomic Energy Agency - IAEA) na Dunaju, kjer se je srečal z generalnim direktorjem Rafaelom Marianom Grossijem in mu predal vabilo predsednika vlade dr. Goloba za obisk v Slovenijo.

Državni sekretar Levičar je generalnemu direktorju predstavil slovenski jedrski program. Pri tem je poudaril več kot 50-letne pozitivne izkušnje z jedrsko energijo v Sloveniji, zasledovanje ciljev podnebne nevtralnosti in zagotavljanje splošne blaginje, kar so pomembni razlogi, zakaj v Sloveniji vidimo prihodnost v jedrski energiji. Na obisku je generalnemu direktorju Grossiju predal povabilo predsednika vlade dr. Roberta Goloba za obisk v Republiki Sloveniji, ki je povabilo tudi sprejel.

Slovenija je zainteresirana za poglobitev medsebojnega sodelovanja z IAEA na področju miroljubne uporabe jedrske energije in še posebej izkušenj pri jedrskih novogradnjah. S sodelovanjem z IAEA si Slovenija prizadeva izkoristiti strokovno znanje agencije za nadaljnji razvoj lastne jedrske infrastrukture. Okrepljeno sodelovanje bo v pomoč pri mednarodni prepoznavnosti slovenskih prizadevanj na jedrskem področju in spodbuda pri izvedbi slovenske strategije za trajnostno energetiko in okoljsko odgovornost.

  • Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije