c S

NOVA ZBIRKA: Obrazložitve zakonodaje

27.03.2020 Nova zbirka Obrazložitve zakonodaje vsebuje pojasnila, kako in zakaj so bile uvedene konkretne zakonodajne novosti in spremembe. Pojasnila so povzeta so po celotni dokumentaciji, ki jo je zakonodajalec upošteval pri sprejemanju ali spreminjanju posameznega predpisa. V obrazložitve so tako zajeta pojasnila predlagatelja zakona in vlagateljev amandmajev ter druge vsebine, uporabljene ob sprejemanju ali spreminjanju zakona.

Na portalu je v zakonskem besedilu ob vsakem členu poleg povezav na strokovno literaturo, sodno prakso in druge povezane vsebine zdaj na voljo tudi podrobna obrazložitev, zato bodite ob členih v prihodnje pozorni na novo ikono:

Obrazložitev zakonodaje po členih


Prvi dokumenti, ki smo jim dodali obrazložitve, so najaktualnejši novi interventni zakoni, ki bodo predvidoma objavljeni v Uradnem listu RS v petek, 27. marca 2020.

Interventni zakoni še niso objavljeni, zato tukaj objavljamo povezave na podrobne obrazložitve posameznih členov (vključno z dokončno sprejetim besedilom členov zakonov, ki še čakajo na objavo v Uradnem listu RS). Po uradni objavi pa bodo povezave na voljo tudi ob členih čistopisa na portalu IUS-INFO.

Obrazložitve določb interventnih zakonov na portalu IUS-INFO so na povezavah:

Če še niste naročniki portala IUS-INFO, ga lahko brezplačno preizkusite in si ogledate tudi obrazložitve.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.