c S

Inštrument WHO-ja o ravnanju v primeru pandemije ne predivideva uvedbe obveznega cepljenja

20.02.2023 16:34 Osnutek dokumenta WHO-ja, katerega namen je izboljšati pripravljenost držav na morebitne nove pandemije in učinkovitost odziva nanje, ne vsebuje pozivov k uvedbi obveznega cepljenja, je ob predstavitvi instrumenta zagotovilo ministrstva za zdravje.

Vodja službe za sodelovanje z WHO-jem na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič, sicer tudi predsednica izvršnega odbora WHO-ja, je na novinarski konferenci spomnila, da je pandemija covida-19 povzročila veliko zdravstveno krizo in zahtevala skoraj sedem milijonov smrtnih žrtev. Ob tem se je po njenih besedah izkazalo, da mednarodni zdravstveni pravilnik iz leta 2005, ki naj bi urejal to področje, WHO-ju ne daje dovolj kompetenc, prav tako v njem procesi za ravnanje v primeru tovrstnih pandemij niso dovolj dobro opredeljeni.

Opozorila je, da je pandemija za vse zdravstvene sisteme pomenila dodatne obremenitve, najbolj pa je prizadela revne države s šibkimi zdravstvenimi sistemi. Zato so maja 2020 sprejeli odločitev o ustanovitvi od držav in WHO-ja neodvisne skupine, katere naloga je bila analiza stanja in priprava poročila.


>> Več: Inštrument WHO-ja o ravnanju v primeru pandemije ne predivideva uvedbe obveznega cepljenja