c S

Predsednica republike DZ-ju predlagala kandidate za člane Sodnega sveta

30.04.2024 07:14 Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v DZ poslala predlog kandidatov za člane Sodnega sveta. Na kandidatno listo je uvrstila odvetnico Tanjo Bohl, pravnika Rajka Pirnata, notarja Valterja Vindiša in pravnika Marka Novaka.

DZ bo tri člane sveta na predlog predsednice izvolil predvidoma 23. maja.

Šestletni mandat 4. julija poteče šestim članom Sodnega sveta, in sicer trem, ki so jih izmed sebe izvolili sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo, ter trem, ki jih na predlog predsednice republike izvoli DZ. V Uradnem listu je bil objavljen akt o razpisu volitev članov Sodnega sveta, ki je za dan razpisa, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, določil 12. februar. Urad predsednice republike pa je 16. februarja objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za tri člane Sodnega sveta, so navedli na uradu.

Državni zbor izvoli člane Sodnega sveta na predlog predsednice izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov. Zaželeno je, da so predlogi možnih kandidatov za člana Sodnega sveta obrazloženi ter da je priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, če ta ne kandidira sam, je navedeno v Uradnem listu.

>> Več: Predsednica republike DZ-ju predlagala kandidate za člane Sodnega sveta