c S

Pirati so na ustavno sodišče vložili presojo zakona o volitvah

30.04.2024 07:00 Stranka Pirati je v petek na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti zakona o volitvah v DZ, ki ureja zbiranje podpisov podpore zunajparlamentarnih strank za nastop na volitvah, tudi evropskih.

Zunajparlamentarne stranke morajo pred vsakimi volitvami zbrati določeno število overjenih obrazcev podpore, da lahko na volitvah nastopijo, so Pirati poudarili na novinarski konferenci. Pogoj, ki ga predvideva zakon o volitvah v državni zbor in se aplicira na vse ddruge volitve, je, da so podpisi podpore overjeni pred uradnikom na upravni enoti. Zaradi stavke upravnih enot si v stranki prizadevajo za možnost elektronske oddaje podpisov podpore.

Podporniki zunajparlamentarne stranke morajo zato upravno enoto obiskati in podpise oddati v živo. "To pomeni, da je vložitev kandidature stranke na neki način odvisna od uspešnosti delovanja upravne enote in razmer na terenu," je povedal sekretar Piratske stranke Jasmin Feratović.

Meni, da njihovi podporniki, ki želijo oddati podpis podpore pred evropskimi volitvami, na upravnih enotah čakajo predolgo, še posebno zaradi stavke tamkajšnjih zaposlenih. Zbiranje podpisov pa po njegovih navedbah otežuje tudi to, da upravne enote za oddajo podpisov ne ponujajo posebnih okenc.

>> Več: Pirati so na ustavno sodišče vložili presojo zakona o volitvah