c S

Ministrica Katič napovedala, da bo tudi sama vložila kazensko ovadbo glede nakupa stavbe na Litijski

29.04.2024 13:30 Pravosodna ministrica Andreja Katič je glede nakupa stavbe na Litijski 51, zaradi katerega je februarja odstopila njena predhodnica, napovedala vložitev kazenske ovadbe. Sporni nakup sicer že preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad.

"Vrednost objekta ob uspešnem vpisu stavbne pravice za parkirna mesta v sosednji stavbi ter po pridobitvi te manjše parcele neposredno ob objektu je 6 milijonov evrov, stroški obnove pa so ocenjeni še na dodatnih 5,55 milijona evrov," je ministrica za pravosodje Andreja Katič povzela ugotovitve iz zadnje cenitve, ki jo je za stavbo na Litijski ulici 51 v Ljubljani naročilo državno odvetništvo.

Pojasnila je, da je v oceni vrednosti upoštevana tudi vrednost stavbne pravice za 85 parkirišč v sosednji stavbi, saj je bilo za Litijsko 51 lokacijsko in gradbeno dovoljenje s pogojem, da se na naslovu Litijska 53 zgradi 85 parkirnih mest. "Po spremembah prostorskega načrta je bila tam dovoljena in zgrajena trgovsko poslovna stavba Lidl in iz dokumentov je razvidno, da so bila gradbena dovoljenja za to stavbo, se pravi Litijsko cesto 53, izdana ob pogoju, da bo v garažni hiši 85 parkirnih mest. To je število parkirnih mest, ki jih je imela Litijska 51 ob izdaji uporabnega dovoljenja v letu 1989," je izpostavila.

Lidl je s tedanjim lastnikom sklenil pogodbo o stavbni pravici za obdobje 36 let, v kateri je dogovorjeno, da se Litijska 53 po dokončani gradnji etažira in da ob plačilu nadomestila za stavbno pravico postane lastnik parkirnih mest v garažni hiši lastnik na Litijski 51, je pojasnila ministrica. Stavbna pravica ni vpisana v zemljiško knjigo, zato je treba v nadaljnjih postopkih preveriti, ali je bila plačana. Neposredno ob stavbi na Litijski pa je treba pridobiti tudi manjšo parcelo v velikosti 35 kvadratnih metrov, ki predstavlja del funkcionalnega zemljišča, je dodala.

Katič: Odgovornost mi nalaga, da tudi sama podam kazensko ovadbo

Ministrstvo je sicer še v mandatu prejšnje ministrice Dominike Švarc Pipan za stavbo odštelo 7,7 milijona evrov, kar je sprožilo afero, saj je podjetnik Sebastjan Vežnaver, ki je stavbo prodal, to poslopje leta 2019 kupil za le 1,7 milijona evrov. Katič je poudarila, da ji na podlagi dosedanjih ugotovitev in pridobljenih podatkov odgovornost nalaga, da tudi sama poda kazensko ovadbo, na vprašanje, zoper koga bi jo podala, pa je odgovorila, da je to na organih pregona.

>> Več: Ministrica Katič napovedala, da bo tudi sama vložila kazensko ovadbo glede nakupa stavbe na Litijski