c S

AstraZeneca priznala, da lahko njihovo cepivo povzoča redke krvne strdke

30.04.2024 13:22 Farmacevtska družba AstraZeneca je v sodnem dokumentu priznala, da njeno cepivo proti covidu lahko povzroča redke neželene učinke, vključno s krvnimi strdki in majhnim številom rdečih krvnih celic.

V Združenem kraljestvu je bila proti podjetju AstraZeneca vložena skupinska tožba, v kateri trdijo, da je uporaba njihovega cepiva CoviShield vodila do smrtnih primerov in hudih poškodb, ter zahtevajo odškodnino v vrednosti do 100 milijonov funtov za 50 oškodovancev, je poročal Independent.

Covishield je britansko-švedsko podjetje AstraZeneca razvilo v sodelovanju z univerzo v Oxfordu in Združenim kraljestvom, izdelalo pa ga je indijsko podjetje Serum Institute of India, eno največjih proizvajalcev celiva na svetu. Cepivo so uporabili v več kot 150 državah, tudi v Veliki Britaniji in Indiji.

Nekatere študije, izvedene med pandemijo, so pokazale, da je bilo cepivo od 60- do 80-odstotno učinkovito pri zaščiti pred novim koronavirusom.

Vendar so raziskave pokazale, da lahko cepivo Covishield pri nekaterih ljudeh povzroči nastanek krvnih strdkov, ki so lahko smrtno nevarni.

Medtem ko je družba AstraZeneca trditvam vedno oporekala, je v enem od sodnih dokumentov prvič priznala, da lahko cepivo "v zelo redkih primerih povzroči TTS" ali sindrom tromboze s trombocitopenijo, za katerega so značilni krvni strdki in nizko število krvnih ploščic pri ljudeh.

"Vzrok za nastanek sindroma ni znan," je podjetje zapisalo v sodnem dokumentu, je poročal britanski Telegraph. "Poleg tega se TTS lahko pojavi tudi brez cepiva AstraZeneca, ali katerega koli drugega cepiva. Vzročnost bo treba strokovno dokazati," so še zapisali.

Svetovna zdravstvena organizacija je potrdila, da lahko zdravilo Covishield povzroči smrtno nevarne stranske učinke. "Po cepljenju s tem cepivom so poročali o zelo redkem neželenem dogodku, imenovanem sindrom tromboze s trombocitopenijo, ki vključuje nenadne in resne primere strjevanja krvi, povezane z nizkim številom trombocitov," so zapisali


>> Več: AstraZeneca priznala, da lahko njihovo cepivo povzoča redke krvne strdke