c S

Državni zbor potrdil izhodni covidni zakon - različna mnenja tudi znotraj koalicije

02.11.2022 02:59 Poslanci so s 47 glasovi za in 21 proti sprejeli predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva. Ob tem so sprejeli vsa dopolnila, ki so jih predlagali v koaliciji, in zavrnili dopolnila SDS-a.

Za t. i. izhodni covidni zakon so glasovali vsi prisotni poslanci Svobode, SD-ja in NSi-ja. Prav tako sta ga podprla poslanca narodnih skupnosti. Proti zakonu so glasovali v SDS-u, v Levici je proti zakonu glasoval Milan Jakopovič. Nataša Sukič, Tatjana Greif in Matej T. Vatovec pa so bili vzdržani.

Za razpravo o predlogu zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva oz. t. i. izhodnem covidnem zakonu so bile na izredni seji DZ-ja predvidene več kot tri ure. Predlog je v sredo pristojni odbor s številnimi dopolnili že bistveno popravil, med drugim bo nadomestilo za izolacijo še naprej plačeval državni proračun, in sicer v vrednosti 90 odstotkov plače do konca marca prihodnjega leta.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v uvodu pojasnil, da so osnovni cilji zakona zajezitev širjenja in blaženje posledic covida-19 ter zagotavljanje prožnosti zdravstvenega sistema in njegova pripravljenost na odzive v zdravstvenih krizah. Predlog zakona tako po njegovih besedah med drugim ureja denarne odškodnine za zaplete po cepljenju proti covidu-19 in zaradi zdravljenja covida-19. Do 31. marca 2023 omogoča plačilo izolacij po potrjeni okužbi z novim koronavirusom iz državnega proračuna. Uvaja pravno podlago za ambulante za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika, omogoča tudi plačevanje vseh opravljenih zdravstvenih storitev in nagrajevanje zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih po enakih merilih kot pri zasebnikih.

>> Več: Državni zbor potrdil izhodni covidni zakon - različna mnenja tudi znotraj koalicije