c S

Velja novela zakona o nalezljivih boleznih, ki odpravlja ugotovljene neustavnosti

17.10.2022 06:35 Veljati je začela novela zakona o nalezljivih boleznih, ki veliko strožje kot doslej omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika, ter uvaja institut parlamentarnega nadzora vladnih ukrepov.

Novelo zakona o nalezljivih boleznih so v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Janjo Sluga (Svoboda). Vsebinski predlog novele pa so pripravili predstavniki civilne družbe, združeni v Pravno mrežo za varstvo demokracije.

Novela zakona po navedbah predlagateljev v nobenem smislu ne uvaja obveznega cepljenja, prav tako ne predvideva nobenega dodatnega zapiranja šol in ne nalaga obveznosti nošenja mask v šolah. Novela zakona tudi ne uvaja nobenih novih prekrškovnih postopkov ali glob, temveč jih celo črta, so v postopku sprejemanja, ob katerem so se v delu civilne družbe pojavljali številni pomisleku, zatrjevali predlagatelji.

Novela veliko strožje kot do zdaj omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika, ter uvaja institut parlamentarnega nadzora vladnih ukrepov. Državni zbor se bo namreč seznanjal z morebitnimi vladnimi epidemičnimi ukrepi, pri podaljševanju ukrepov nad 30, 60 ali 90 dni pa bo o njih tudi glasoval. Bistveno večjo vlogo in odgovornost pa namenja tudi strokovni skupini, v kateri ne bodo le predstavniki medicinske, temveč tudi drugih strok, so še našteli.

>> Več: Velja novela zakona o nalezljivih boleznih, ki odpravlja ugotovljene neustavnosti