c S

Novosti pri EU digitalnih covidnih potrdilih in potrdilu o cepljenju

17.03.2022 15:30

Na podlagi spremembe EU uredbe, ki ureja izdajo EU digitalnih COVID potrdil in odloka Vlade RS, ki je potrdila možnost, da se v Sloveniji na podlagi pozitivnega HAG testa izda EU DCP potrdilo o prebolelosti, so bila spremenjena pravila za izdajo potrdil EU DCP.

EU digitalno covid potrdilo o prebolevnosti na osnovi HAG testa na zVem

Od 16. marca naprej lahko vsi, ki so bili od 30. 1. 2022 naprej pozitivni na HAG testu, v zVem aplikaciji kot registrirani uporabniki brezplačno pridobijo EU digitalno covid potrdilo o prebolelosti, ki je veljavno tudi zunaj Slovenije.

Prekinitev izolacije je še vedno možna 7. dan z negativnim HAG testom, vendar pa je EU digitalno covid potrdilo o prebolevnosti veljavno šele 11. dan po pozitivnem HAG testu. V vmesnem času, torej med 7. in 11. dnem, oseba lahko PCT pogoj izpolnjuje na osnovi negativnega HAG testa ali drugega veljavnega EU potrdila, s katerim razpolaga.

EU digitalno covid potrdilo o prebolevnosti je brezplačno dosegljivo na portalu zVEM ali v mobilni aplikaciji zVem (glej sliko spodaj), ali proti plačilu stroškov izdaje v lekarni na osnovi kartice zdravstvenega zavarovanja in osebnega dokumenta s fotografijo.

 

  • Ministrstvo za zdravje