c S

Vlada potrdila ukinitev obveznih mask v šolah in na fakultetah

03.03.2022 14:22 Vlada je potrdila ukinitev obvezne zaščitne maske v izobraževalnih ustanovah, razen, ko dijaki ali študentje opravljajo izobraževalno dejavnost pri drugih izvajalcih, je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Ukinitev bo začela veljati v ponedeljek.

Ukinitev nošenja zaščitnih mask za učence, dijake in študente ter učitelje velja za ves čas vzgojno-izobraževalnega programa. Maske morajo nositi tisti, ki so vključeni v izobraževanje pri drugih nosilcih, na primer v zdravstvu ali socialnem varstvu, je pojasnil minister Poklukar.

Minister za zdravje je tudi povedal, da nova pravila omogočajo izdajo potrdila o prebolevnosti na podlagi hitrega antigenskega testa. Uredba določa, da se digitalno evropsko potrdilo izda na podlagi pozitivnega hitrega antigenskega testa, je dejal.

Obvezni PCT-pogoj se nadaljuje pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialnovarstvenih storitvah ter v zaporih. Ta sprememba v odloku je bila potrebna, saj se hitro testiranje pri teh izvajalcih krije iz proračuna, je pojasnil minister Poklukar.

Povezava do novice: Vlada potrdila ukinitev obveznih mask v šolah in na fakultetah, PCT-pogoj ostaja v zdravstvu