c S

Nepravilnosti pri spoštovanju ukrepov je manj

13.12.2021 13:07

Na novinarski konferenci posvečeni COVID-19 sta sodelovala v.d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin in Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor na FURS.

V soboto je bilo opravljenih 2.230 PCR testov, potrjenih je bilo 783 okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja 35 % vseh rezultatov. Včeraj pa je bilo ob opravljenih 1.749 PCR testih potrjenih 677 novih primerov. Delež pozitivnih testov pa je včeraj znašal 38,7 %. V bolnišnicah se danes na navadnih oddelkih zdravi 638 COVID pacientov, še 236 pa se jih zdravi na oddelkih intenzivne terapije. 16 oseb je boj z boleznijo izgubilo.

Inšpektor Maček: Boljše spoštovanje ukrepov daje konkretne rezultate, saj se število okužb na dnevni ravni znižuje

Vodja sektorja za finančni nadzor na FURS Marjan Maček je poudaril, da Finančna uprava (FURS) tudi v decembru nadaljuje z izvajanjem poostrenih nadzorov nad izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije po Zakonu o nalezljivih boleznih.

Od 15. 11. 2021 do četrtka 9. 12. 2021 so inšpektorji FURS na terenu opravili 3.773 nadzorov, v katerih so preverili izpolnjevanje PCT pogojev za 18.345 oseb. V 530 nadzorih (14 %) so ugotovili 561 nepravilnosti. Največ nepravilnosti (471) je bilo ugotovljenih na področju izpolnjevanja PCT pogojev, 73 na področju nošenja mask, 12 na področju pogojev opravljanja dejavnosti gostinstva in 5 na področju razkužil.

Za ugotovljene nepravilnosti na področju izpolnjevanja PCT pogojev so inšpektorji izdali 10 plačilnih nalogov s skupno višino globe 32.000 evrov. Izrečenih je bilo 550 opozoril, in sicer v primerih, ko je bil nadzor pri zavezancih opravljen prvič in je bila nepravilnost odpravljena takoj. Od 550 zaznanih nepravilnosti jih je bilo 392 ugotovljenih pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost gostinstva, 56 pri zavezancih, ki opravljajo trgovsko dejavnost, 44 pri zavezancih, ki opravljajo ostale storitvene dejavnosti, 12 pri bencinskih servisih, sedem pri vulkanizerjih in 50 pri zavezancih, ki opravljajo druge dejavnosti.

V tem obdobju je bila izrečena ena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti do odprave nepravilnosti in 4 odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti in pečatenju pri gostincih, zaradi izvajanja gostinske dejavnosti v nasprotju z vladnim odlokom, ki prepoveduje izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemski prireditvi na odprtih površinah (samostojna premična stojnica, premične stojnice v nizu ali skupini).

Na letnem nivoju je FURS opravil več kot 7.700 tovrstnih nadzorov in izrekel kazni v skupni višini 132.600 evrov.

Maček pojasnjuje, da FURS ugotavlja pozitivne učinke poostrenih nadzorov, saj se delež nadzorov pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti zmanjšuje. V zadnjem tednu t.j. od 6. 12. do 9. 12. 2021 je delež nadzorov pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti znašal 12 %, med tem, ko ta odstotek povprečno od začetka leta do 9. 12. 2021 znaša 20,5 %. Maček je ob tem prepričan, da poostren nadzor, ki je pripomogel k boljšemu spoštovanju predpisanih ukrepov, daje konkretne rezultate, saj se število okužb na dnevni ravni znižuje. Finančna uprava bo nadzor izvajala tudi med vikendi in prazničnimi dnevi.

Inšpektorica Gašperlin: Cilj naših nadzorov je zagotoviti spoštovanje pogoja PCT

Martina Gašperlin, v.d. glavne tržne inšpektorice je dejala, da je bilo v času od 6. 12. do 12. 12. 2021 opravljenih cca 650 nadzorov. Zaradi kršitev v gostinstvu sta bili izdani dve ustni odločbi,  s katerima se je prepovedalo opravljanje gostinske dejavnosti. Obenem je bila izrečena ena začasna prepoved tudi pri opravljanju trgovinske dejavnosti, ker niso preverjali pogoja PCT pri uporabnikih storitev. V primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, sta bila izdana dva plačilna naloga, ker se ni preverjalo pogoja PCT pri strankah.

Gašperlin zagotavlja, da je cilj nadzorov Tržnega inšpektorata zagotoviti spoštovanje pogoja PCT, tako s strani uporabnikov storitev kot tudi ponudnikov blaga in storitev. Zadovoljna je, da se pogoj PCT vedno bolj uveljavlja, tudi preverjanje z osebnim dokumentom. Zaradi praznikov in časa obdarovanja pričakuje porast obiskovalcev v trgovinah, zato bodo inšpektorji izvajali nadzor na terenu, da vsem zagotovijo varno okolje in s tem tudi bolj mirne, zdrave in prijete praznike, je zaključila Gašperlin.

Martina Gašperlin, v.d. glavne tržne inšpektorice | Avtor Urad vlade za komuniciranje

Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor na Finančni upravi | Avtor Urad vlade za komuniciranje

Povezava do video vsebine

Datum: 13. 12. 2021

Avtor: Urad vlade za komuniciranje

  • Vlada Republike Slovenije