c S

S tem tednom se samotestirajo tudi učenci v zadnjih treh razredih osnovne šole

31.05.2021 11:13 Ljubljana, 31. maja (STA) - Po tem ko se od prejšnjega ponedeljka lahko na novi koronavirus samotestirajo dijaki, je samotestiranje od tega tedna mogoče tudi za učence zadnjega triletja osnovnih šol. Teste za prvo testiranje so zainteresirani v šolah lahko prevzeli v petek, samotestiranje pa bo potekalo predvidoma vsakih sedem dni v domačem okolju.

Testirajo se tisti učenci in dijaki, ki še niso preboleli covida-19, tisti, ki so ga že, a je pri njih od okužbe minilo več kot šest mesecev, ter dijaki, ki niso bili cepljeni. Za samotestiranje mora biti posameznik zdrav, brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil, testiranje pa se izvede v nedeljo zvečer ali v ponedeljek zjutraj.

V primeru pozitivnega rezultata testa mora šolar na kontrolni PCR test, na katerega počaka v samoizolaciji doma. Če je PCR test pozitiven, starši o tem obvestijo osebnega zdravnika in šolo.

Pretekli teden se je za samotestiranje odločilo nekaj več kot petina dijakov.

Minister za zdravje Janez Poklukar je sredi maja dejal, da so s samotestiranjem v letošnjem letu začeli, da bi bili pripravljeni na morebitno poslabšanje situacije jeseni.