c S

Izteka se rok za oddajo vlog po PKP

22.03.2021 15:21 Na Finančni upravi RS (Furs) upravičence do pomoči po protikoronski zakonodaji opozarjajo, da se v kratkem izteče rok za oddajo vlog za nekatere ukrepe. Kdor tega še ni storil, naj vlogo odda najpozneje do 31. marca, pozivajo. Vsi ti ukrepi se marca iztečejo in vlada bo predvidoma ta teden odločala o njihovem podaljšanju.

Na Fursu samozaposlenim in drugim upravičencem v skladu z doslej sprejetimi osmimi protikoronskimi zakoni izplačujejo mesečni temeljni dohodek ter delno povračilo izgubljenega dohodka zaradi odrejene karantene ali varstva otroka.

Do mesečnega temeljnega dohodka so upravičeni samozaposleni, kmetje in družbeniki, ki ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. V skladu z veljavno zakonodajo lahko zaprosijo za pomoč za mesece januar, februar in marec.

Če ti upravičenci zaradi odrejene karantene ali varstva otrok ne morejo opravljati dejavnosti, pa lahko na finančno upravo vložijo vlogo za delno povračilo izgubljenega dohodka.

Na Fursu prav tako sprejemajo vloge za odlog oziroma obročno plačilo davčnih obveznosti. Te lahko vložijo pravne osebe in samostojni podjetniki, ki so zaradi epidemije covida-19 izgubili sposobnost pridobivanja prihodkov.

Skrbijo tudi za izplačila delnega povračila nekritih fiksnih stroškov, ki ga je novembra lani uveljavil šesti protikoronski zakon, kot tudi za izplačilo kriznega dodatka za zaposlene, ki delajo in imajo plačo do dvakratnika minimalne plače po sedmem protikoronskem zakonu.

Do delnega povračila nekritih fiksnih stroškov lahko zaprosijo pravne in fizične osebe, registrirane za opravljanje gospodarske dejavnosti najpozneje do 1. septembra 2020 in vsaj enim zaposlenim, prav tako pa tudi samozaposleni in družbeniki. Pogoj je ocena upada prihodkov za najmanj 30 odstotkov ter poslovanje z izgubo.

Vse izjave je treba vložiti elektronsko prek Fursovega informacijskega sistema eDavki.

Vsi ti ukrepi se z marcem iztekajo, vlada pa bo vsaj nekatere predvidoma podaljšala. Minister za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je prejšnji teden povedal, da je podaljšanje nosilnih ukrepov za trg dela predlagal vladi zaradi epidemioloških razmer. Med njimi je omenil subvencioniranje čakanja na delo, mesečni temeljni dohodek za samozaposlene in še druge ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaposlenim.

Ljubljana, 22. marca (STA)