c S

V OZS in TZS opozarjajo na težave pri dostopu do testiranj

09.02.2021 16:11 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Nekatera podjetja so pri dostopu do testiranj na novi koronavirus naletela na težave, nekateri zaposleni pa se sploh niso mogli testirati, opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Kot so navedli za STA, negotovo ostaja tudi kritje stroškov testiranj; pričakujejo, da jih bo pokrila država.

Kot so opozorili v OZS, se zaradi težav z razpoložljivostjo testov nekateri zaposleni niso mogli testirati, zato njihovi delodajalci niso mogli zagnati dejavnosti. Povpraševanje po testih je ogromno, zato je podobne težave pričakovati tudi v prihodnje, so prepričani.

Tudi v TZS so navedli, da je za podjetja največjo oviro predstavljal dostop do izvajalcev testiranj, saj so morali testiranja opraviti v neugodnem času, to je ob koncu tedna in na praznik. "Za podjetja je ključno, da dobijo pravočasno informacijo o tem, katere korake morajo narediti v primeru novih obveznosti, da se lahko organizirajo na čim bolj racionalen način - tudi glede na lokacijo, kjer poslujejo," so poudarili.

V zbornicah opozarjajo tudi na nejasnost glede kritja stroškov testiranja, ki posebej za podjetja z večjim številom zaposlenih niso majhen zalogaj. Glede na napovedi vlade na sredinem sestanku s predstavniki gospodarskih zbornic v OZS pričakujejo, da jih bo krila država - tudi za testiranja minuli konec tedna. Smiselno bi bilo, da vlada to uredi v devetem protikoronskem zakonu, menijo. Tudi v TZS poudarjajo, da so predstavniki vlade zagotovili kritje teh stroškov.

Na gospodarskem ministrstvu so danes zagotovili, da si prizadevajo za sofinanciranje testiranj za delodajalce. Kot so spomnili, se je državno sofinanciranje po sedmem protikoronskem zakonu izteklo, a si prizadevajo za dodatna sredstva za pomoč. V okviru sedmega protikoronskega zakona so bili delodajalci upravičeni do enkratne pomoči za izvedbo hitrih testov v višini 40 evrov na zaposlenega.

Delodajalci morajo sami zagotoviti teste, in sicer v sodelovanju z izvajalcem medicine dela in strokovnim delavcem za varnost pri delu. Za testiranje se podjetja lahko dogovorijo tudi z drugimi izvajalci zdravstvene dejavnosti, vključno s pooblaščenimi mobilnimi enotami, ki so objavljene na spletnih straneh ministrstva za zdravje.

Vlada je v petek sklenila, da lahko vrata odprejo dodatne trgovine in storitvene dejavnosti, med drugim vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga ter tudi vse servisne delavnice do te velikosti. Odprtje je bilo dovoljeno že v soboto, a le pod pogojem, da so lahko trgovci predložili negativne teste svojih zaposlenih.

Množično testiranje se bo predvidoma nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. Za tiste trgovine in dejavnosti, ki so lahko obratovale do sedaj, denimo prodajalne z živili in tržnice, bo namreč testiranje zaposlenih potrebno od petka.