c S

Ukrepi o začasni prepovedi zbiranja ostajajo v veljavi, maske so v zaprtih javnih prostorih še naprej obvezne

23.07.2020 19:31 Ljubljana, 23. julija (STA) - Vlada je na današnji seji odločila, da se obstoječe omejitve iz odloka o začasni prepovedi zbiranja uporabljajo še naprej. Sklenila pa je tudi, da se ukrep o obveznem nošenju zaščitnih mask in obveznem razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih podaljša, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Vlada je ocenila, da se je tudi z obveznim nošenjem zaščitnih mask ali drugih oblik zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru in z obveznim razkuževanjem rok trenutno epidemiološko stanje ustalilo in da sta omenjena ukrepa pomembno pripomogla k temu.

Po oceni strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje, s katero se je danes seznanila vlada, pa se je epidemiološko stanje ustalilo tudi z ukrepi iz odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi. Epidemiološko stanje je pod nadzorom, trend novih okužb pa ne napoveduje porasta.

Vlada strokovno utemeljenost ukrepov sicer ugotavlja vsakih sedem dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, da se ti ukrepi uporabljajo še naprej, ali pa jih spremeni oziroma odpravi.