c S

Kaj je domača izolacija?

02.07.2020 15:27 Ljubljana, 02. julija (STA) - Domača izolacija ali osamitev je ukrep, ki ga izbrani osebni zdravnik odredi bolniku s covidom-19 in pomeni, da ne sme zapuščati doma, da mora omejiti stike z drugimi in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni. Izolacija se odredi tudi za osebe z akutno okužbo dihal, ki nimajo potrjene okužbe s covidom-19.

Pri bolniku, ki ni imel vročine, je predvideni čas izolacije 14 dni po začetku simptomov, pri bolniku z vročino pa 14 dni po koncu vročine. Kontrolni brisi oz. kontrolna testiranja niso potrebna.

Glede na napotke Nacionalnega inštituta za javno zdravje oseba v domači izolaciji ne sme zapuščati doma, tudi za obisk zdravnika naj ne uporablja javnega prevoza ali taksijev.

Skrbi naj za higieno oziroma razkuževanje rok, uporabljati mora svoj jedilni pribor, higienske pripomočke in brisače.

Če je možno, naj se v gospodinjstvu umakne v ločen prostor, uporablja ločeno spalnico in kopalnico. Če te možnosti nima, uporabi kopalnico takrat, ko ostalih v njej ni.

Za hišne ljubljenčke naj poskrbijo drugi člani gospodinjstva. Če to ni mogoče, si mora oseba pred in po ukvarjanju z živaljo umiti roke.

vir: www.nijz.si.