c S

Pregled sproščanja omejitev

14.05.2020 11:00 Vlada je na včerajšnji seji naredila nove korake naprej pri sproščanju omejitev, ki jih je sicer v zadnjih dveh mesecih sprejela z namenom zajezitve epidemije covida-19. Tako je prižgala zeleno luč tudi za zagon ekipnih športnih tekmovanj in rekreativnega športa (primerjalnik noveliranega odloka), odprtje vseh trgovin, v katerih bodo vsi potrošniki izenačeni, ter manjših hotelov (nov odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev).

"Epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji se umirja," je navedla vlada v sporočilu po seji vlade in tako z novim odlokom, ki bo začel veljati 18. maja, znova omogočila opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekaterih storitev na področju turizma.

Odprle pa bodo lahko vse trgovine in restavracije, pri čemer bodo lokali lahko goste znova postregli tudi v notranjih prostorih. Prav tako bodo lahko začeli goste sprejemati ponudniki nastanitvenih zmogljivosti z do 30 sobami ter kampi in glampingi.

Vladni govorec za epidemijo novega koronavirusa Jelko Kacin je za informativne oddaje omenjal še storitve turističnega vodenja in turističnih prevozov, vodne aktivnosti, kot je rafting, poslovna srečanja in dogodke ter turizem avtodomov. Na seznamu ukrepov za sproščanje v turizmu so bile sicer tudi igralnice.

Zaprti pa bodo za zdaj ostali nastanitveni obrati z več kot 30 sobami, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, centri za velnes in fitnes, bazeni (vključno s ponujanjem vodnih aktivnosti) ter diskoteke in nočni klubi, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Kljub sproščanju ukrepov za zamejitev širjenja virusa pa bodo morali ponudniki blaga in storitev pri opravljanju dejavnosti strogo upoštevati pogoje za zajezitev in obvladovanja epidemije; tako bodo lahko blago in storitve ponujali le, če bodo zagotovili minimalen stik s potrošniki in upoštevali navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Z odlokom pa vlada ohranja minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, in sicer najmanj od 8. ure do vsaj 18. ure (pri čemer to ne velja za trgovine, katerih obratovalni čas že pred 12. marcem ni bil daljši od 10 ur), bodo pa od ponedeljka v prodajalnah vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni. Tako ne veljajo več priporočila za ranljive skupine, naj nakupujejo le v prvih dveh in zadnji uri odprtja prodajaln.

Vlada je sklenila tudi, da s 23. majem sprosti večino športnih aktivnosti (primerjalnik noveliranega odloka o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti). Po tem datumu bodo možni treningi in tekmovanja tudi v ekipnih športih, kar je še posebej razveselilo Nogometno zvezo Slovenije. Predsednik nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović se je na novico odzval z besedami, da je to "veliko olajšanje za nogomet in šport nasploh". Prve tekme NZS, ki med ekipnimi športi pri nas edina še ni zaključila s tekmovanji na najvišji ravni, načrtuje v prvi polovici junija.

Ob upoštevanju zdravstvenih priporočil bodo od 23. maja dovoljeni treningi in tudi rekreativna vadba v zaprtih prostorih. Novela vladnega odloka sicer torej še ne velja za fitnes in velnes centre ter bazene. "Izjema pri slednjih so kategorizirani športniki, kar je bilo v veljavi že doslej," je po seji vlade povedal govorec vlade Jelko Kacin. Bodo pa dovoljeni ostali vodni športi na prostem, denimo veslanje.

Po 23. maju bodo možni tudi treningi v šolskih športnih objektih. Dovoljena bo tudi prostočasna športna vzgoja otrok in mladine, ta ukrep pa je povezan predvsem s počitniškim varstvom.

Prav tako bo dovoljeno nadaljevanje usposabljanja strokovnih kadrov v športu, povezano s praktičnimi vsebinami in izpiti.

Vsa omejeno je treba izvajati z upoštevanjem navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), prav tako ostaja v veljavi omejitev, da je treba tekmovanja pripraviti brez gledalcev.

S ponedeljkom se znova odpirajo tudi avtošole, ki niso delovale od 17. marca (primerjalnik noveliranega odloka). Obenem je vlada do 30. junija podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj, ki so potekla v času prepovedi delovanja avtošol, torej od 18. marca do 17. maja. Podaljšanje velja tudi za izkaznice o vozniških kvalifikacijah.

Od četrtka pa ne bo več obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb. Pač pa je vlada vsem upravnikom večstanovanjskih stavb naložila, da zagotovijo redno čiščenje skupnih prostorov. Priporočila v zvezi s tem bo pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Vlada je sicer včeraj sprejela tudi Uredbo o izvajanju ukrepa poroštva po Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 in Uredbo o izvajanju 65. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Ti opredeljujeta pravila za državna poroštva za bančne kredite.

Z drugo uredbo se določa rok, do katerega se šteje, da država prevzema poroštveno obveznost, to je najkasneje do konca leta. Določa se rok, do katerega se kreditojemalec ne sme šteti za podjetje v težavah, in rok, do katerega velja poroštvo. Določata se tudi pogoja, ob izpolnitvi katerih se poroštvo šteje za dopustno.

Prva uredba pa ureja podrobnejša vsebinska in postopkovna pravila, ki se nanašajo predvsem na ravnanja SID banke.

Ljubljana, 14. maja (STA)