c S

Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb bo zamenjalo redno čiščenje

13.05.2020 22:03 Ljubljana, 13. maja (STA) - Vlada je na večerni seji izdala odlok, s katerim je umaknila obvezo razkuževanja večstanovanjskih stavb. Hkrati je vsem upravnikom večstanovanjskih stavb naložila, da zagotovijo redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

"Na podlagi ocene strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 ukrep razkuževanja ni več potreben, kljub temu pa je potrebno redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb. Priporočila v zvezi s tem pripravi Nacionalni inštitut za javno zdravje in jih objavi na svoji spletni strani," je navedla vlada.

Odlok začne veljati dan po objavi v uradnem listu, ki je napovedana še za nocoj.

Da bo odlok, ki je sprožil kar nekaj nejevolje, preklican v kratkem, je že v torek napovedal premier Janez Janša, ko je k temu vlado pozvalo združenje etažnih lastnikov Slovenije. To je sicer vlado pozvalo tudi, naj ob preklicu odloka pokrije tudi stroške za razkuževanje ali pa to predvidi v naslednjem protikoronskem paketu pomoči.

Obvezno razkuževanje je namreč vznejevoljilo najprej upravnike, ker ti niso imeli zalog razkužil in zaščitne opreme, v naslednjem koraku pa etažne lastnike, saj so jim nekateri upravniki razkuževanje mastno zaračunali.