c S

Po praznikih sproščanje nekaterih storitvenih dejavnosti

08.04.2020 21:27 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Na današnjem sestanku delovne skupine za zajezitev posledic epidemije so po besedah ministra Zdravka Počivalška predlagali postopno dodajanje izjem pri omejitvah prodaji in storitvah (prečiščeno besedilo odloka). Po velikonočnih praznikih bodo lahko najprej delo začeli vulkanizerji, avtopralnice in avtomehaniki. Pozneje načrtujejo postopno odpiranje prodajaln s tehničnim blagom.

"Spremljamo epidemiološko sliko in splošno stanje, pri vsakem posamezniku pa je, da dosledno upošteva pravila Nacionalnega inštituta za javno zdravje," je na nocojšnji novinarski konferenci vlade dejal Počivalšek ter pojasnil načrt za postopno dodajanje izjem v odlok o začasni prepovedi ponudbe prodaje blaga in storitve.

Po praznikih bodo postopoma začeli sproščati nekatere storitvene dejavnosti, med drugim servise za popravilo tehničnega blaga. Sem uvrščajo tudi tiste, ki v pretežni meri prodajajo gradbeni material. To je pomembno zaradi samooskrbe in dela na domu, je dejal.

Pozneje načrtujejo postopno odpiranje prodajaln, ki pretežno prodajajo tehnično blago, kamor sodijo na primer bela tehnika in pohištvo. Vključili pa bodo tudi prevzemna mesta spletnih trgovin. "V obdobju epidemije proizvodnje nismo in ne bomo omejevali. Praksa je pokazala, da v proizvodnih obratih ni žarišč virusa. Delodajalci so dobro organizirani, delo v večini proizvodnih obratov poteka nemoteno. Delodajalci morajo zagotoviti varne pogoje za delo," je poudaril minister. Pozval je tudi delavce, da upoštevajo vse varnostne ukrepe.

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je pojasnil, da gre za ukrepe, ki so nujno potrebni, da državljani z uporabo vozil, ki ne bi bila tehnično pregledana, ne bi ogrožali sebe in drugih.

Sicer pa bo morebitno rahljanje ukrepov v prihodnje odvisno od rasti števila obolelih in tistih na intenzivni negi. "Šele, ko bomo videli, kam nas bodo ti prazniki prinesli, ko gre za število obolelih, bomo lahko razmišljali tudi o tovrstnih ukrepih," je pripomnil. Sprostitve gibanja na večje razdalje v tem trenutku po Kacinovih navedbah ni med predvidenimi ukrepi.

Počivalšek je spomnil, da pripravljajo drugi paket ukrepov, s katerimi bodo reševali problem likvidnosti slovenskega gospodarstva za čim bolj učinkoviti izhod iz krize. Predlagali so oblikovanje petih področnih problematik: trg dela, finančne ukrepe, davke in prispevke, turizem in kmetijstvo.

Ministrstvo za gospodarstvo sicer nudi tudi podporo zavodu za blagovne rezerve pri nabavi zaščitne opreme. Kot je pojasnil minister, je zavod s tem namenom podpisal pogodbe s slovenskimi dobavitelji. Podatki o posameznih pogodbah so z namenom zagotovitve transparentnosti od danes javno objavljeni na spletni strani zavoda.

Počivalšek je spomnil, da so namreč pri nabavi zaščitne opreme deležni pritiskov in očitkov ter kritik tako medijev kot javnosti. Zaradi velikega povpraševanja je zaščitna oprema zelo težko dobavljiva, je ponovno poudaril.

Strinjal se je, da potrebujejo zanesljive dobavne verige in so zainteresirani za sklenitev zanesljivih dogovorov. "Vendar želimo to početi odgovorno. Zavod ni in ne bo izvajal neposrednih predplačil kitajskim ali drugim dobaviteljem, saj večinoma zahtevajo 100-odstotne avanse," je pojasnil in opozoril, da so tovrstne transakcije za državo preveč tvegane, zato plačujejo zgolj ob prevzemu.

"Ne bom dovolil, da bi se na škodo slovenskih davkoplačevalcev zlorabljala javna sredstva in okoristili vojni dobičkarji," je odločen Počivalšek. Poudaril je, da so doslej preko zavoda naročili 323 ventilatorjev, od tega jih je v Slovenijo prispelo 108, 22 jih je v skladišču, 86 pa že v bolnišnicah.

Podpisali so pogodbe za nabavo več kot 53 milijonov mask, v višini skoraj 80 milijonov evrov. Doslej so preko zavoda dobavili 2,8 milijona mask v znesku 3,5 milijona evrov, skupna vrednost pogodb znaša 116 milijonov evrov, je pojasnil minister. Dodal je, da bodo ta teden v skladišče dobavili več kot pol milijona slovenskih mask.

"Ta trenutek razpolagamo z dovolj zaščitne opreme, pa tudi do sedaj skladišče nikoli ni bilo prazno," je še zatrdil. Zaveda se, da zaradi motenih transportnih poti in dobav vse sklenjene pogodbe verjetno ne bodo realizirane, a delajo intenzivno, da v Slovenijo v najkrajšem času pripeljejo čim več zaščitne opreme.

Pojasnil je še, da je zaščitno opremo, ki je v torek prispela na ljubljansko letališče, dobavilo podjetje genEplanet. Gre za tržno blago, ki ga bo podjetje prodajalo za lastni namen, zgolj del pošiljke bodo namenili zavodu v skladu s pogodbo.

Kot je povedal, so v obdobju, ko je zaščitnih sredstev izrazito primanjkovalo, podpisali pogodbe z vsemi, ki so bili pripravljeni sprejeti pogoje. Potem ko so najnujnejše potrebe zagotovili, pa lahko več energije posvetijo tudi kakovosti dobaviteljev.

S podjetjem Alibaba pa ministrstvo po Počivalškovih navedbah ni imelo stikov, pač pa z njim posluje državno podjetje Pošta Slovenije. Alibaba ni zagotovilo podatkov o kakovosti opreme in to pogajanje poteka že več dni, je dejal in zavrnil navedbe, da z njimi niso želeli skleniti dogovora.

Med drugim je minister tudi povedal, da je Slovenija v okviru skupnega javnega naročila EU naročila 300 ventilatorjev in nekaj milijonov mask, informacij o dobavi pa še ni.

Počivalšek je danes odgovoril še glede odpovedanih turističnih aranžmajev in pojasnil, da so v drugem paketu pomoči zaradi epidemije naslovili tudi to vprašanje. Podpirajo rešitev vrednotnic, po katerih lahko turistične agencije kupcem plačane in preklicane turistične aranžmaje v enem letu nadomestijo z drugo storitvijo, ki bo za kupca sprejemljiva. Če se kupec ne bo strinjal z zamenjavo, bodo morale po enem letu vrniti denar.

Kacin je danes potrdil, da bodo nekatere delovne skupine že do četrtka pripravile predloge za oblikovanje smernic za drugi protikoronski paket.