c S

216. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

30.04.2024 14:13 Vlada je na dopisni seji sprejela mnenje glede Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mladinskih svetih ter soglašala s predlogom amandmajev k Predlogu Resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji - Jedrska energija za prihodnost Slovenije.

Vlada sprejela mnenje glede Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mladinskih svetih

Vlada je sprejela mnenje glede Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mladinskih svetih, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev (prvopodpisani Lucija Tacer, Damijan Zrim in Andrej Hoivik). Državni zbor je namreč z dopisom 14. 3. 2024 vlado zaprosil, da poda mnenje glede omenjenega predloga.

Po mnenju vlade Zakon o mladinskih svetih ureja položaj, delovanje in financiranje Mladinskega sveta Slovenija in mladinskih svetov lokalnih skupnosti. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mladinskih svetih omogoča, da se ustanovijo medobčinski mladinski sveti, ki lahko delujejo tudi na območju občin, kjer nimajo prijavljenega sedeža, in izpostavlja zakonsko obveznost nosilcev oblasti, da vključujejo mladinske svete v proces sprejemanja zakonov ter drugih predpisov, ki neposredno vplivajo na življenje in delo mladih.

Vlada osnovna izhodišča predloga zakona podpira, saj razume izzive pri organiziranju in združevanju mladih v manjših lokalnih skupnostih z namenom večje udeležbe in reprezentativnosti mladih na lokalni ravni. Interes Mladinskega sveta Slovenije je v tem, da se s predlogom zakona opolnomoči mlade iz manjših občin in jim tudi omogoči, da imajo zagotovljen reprezentativen zagovorniški organ. Ustanovitev medobčinskih mladinskih svetov bo omogočila vključevanje več organizacij in s tem tudi večje število aktivnih mladih iz različnih lokalnih skupnostih. Vlada opozarja na pravico samoupravnih lokalnih skupnosti, da v skladu z zakonom, ki ureja lokalno samoupravo, samostojno urejajo in opravljajo javne zadeve iz svoje pristojnosti. Postavlja se namreč vprašanje legitimnosti zastopanja stališč mladih lokalnega mladinskega sveta iz druge lokalne skupnosti nasproti stališčem mladih, ki delujejo v matični lokalni skupnosti, ki pa ima recimo zadostno število mladinskih organizacij. Zato je treba pretehtati vidik morebitnega navzkrižja interesov med odločitvami posamezne samoupravne lokalne skupnosti in odločitvami medobčinskega mladinskega sveta.

Vlada meni, da 6. člen Zakona o mladinski svetih že v sedanji obliki opredeljuje obveščanje Mladinskega Sveta Slovenije in mladinskih svetov lokalnih skupnosti v zadevah, ki neposredno vplivajo na življenje in delo mladih. Dosedanja praksa kaže na to, da so tovrstni predlogi vključevali dialog z mladimi in možnost sooblikovanja zakonodajnih predlogov mladih pri zadevah, ki neposredno vplivajo na mlade v Sloveniji. Zato je po mnenju vlade sprememba 6. člena Zakona o mladinskih svetih nepotrebna, saj v skladu z Resolucijo o normativni dejavnosti mladinski sveti vedno lahko podajo svoje mnenje.

Vlada glede na navedeno podpira predlog zakona, ki zasleduje načela demokratičnosti, pravičnosti in aktivnega državljanstva, in sicer v delu, kjer se spreminja 2. člen Zakona o mladinskih svetih. Predlog zakona bo omogočil boljše povezovanje mladih, organizacij in mladinskih svetov različnih samoupravnih lokalnih skupnosti ter vključevanje in upoštevanje mnenja mladih v zadevah, ki neposredno vplivajo na njihovo življenje in delo.

Vir: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Vlada soglaša s predlogom amandmajev k Predlogu Resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji »Jedrska energija za prihodnost Slovenije«

Predlagani amandma je bil pripravljen na podlagi mnenja Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora, ki je Predlog resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji »Jedrska energija za prihodnost Slovenije« preučila z vidika njegove skladnosti z Ustavo Republike Slovenije, pravnim sistemom in z zakonodajno-tehničnega vidika.

Na podlagi tega se predlaga naslednje amandmaje k točkam Predloga resolucije:

V 5. točki se izraz »taksonomija Evropske komisije« nadomestiti z izrazom »taksonomija Evropske unije«, izraz »tehnične presoje« pa z izrazom »tehničnih meril za pregled«. Gre za Uredbo 2020/852 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 18. junija 2020 o vzpostavitvi okvira za spodbujanje trajnostnih naložb ter spremembi Uredbe (EU) 2019/2088 (UL L št. 198 z dne 22. 6. 2020, str. 13), za katero se uporabljajo tudi okrajšave, npr. »Uredba EU o taksonomiji«, »Taksonomija EU«, zato je primerneje, da se uporabi izraz »taksonomija Evropske unije«. Prav tako je primerneje, da se izraz »tehnične presoje« nadomesti z izrazom »tehničnih meril za pregled«.

V 18. točki se doda izraz »izvedbo«, nato pa se ustrezno spremeni še izraz »Nacionalno strategijo« v »Nacionalne strategije«. Nadalje se v 18. točko doda še besedilo »v primeru nenadomeščanja te proizvodnje z nizkoogljičnimi in obnovljivimi viri energije in brez pametnega upravljanja sistema«. S takšno dikcijo je jasneje zapisano, da ne gre za navedbo iz Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda. Točka s tem samo povzame vzročno-posledično dejstvo, da bo ob izstopu iz premoga in nenadomeščanju te proizvodnje nastalo tveganje za visoko stopnjo odvisnosti od uvoza električne energije.

V 25. točki se besedilo »Resolucija o nacionalnem programu ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom« nadomesti z besedilom »Resolucija o nacionalnem programu ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom za obdobje 2023-2032«. V 25. točki namreč ni navedeno celotno besedilo naslova resolucije, manjka »za obdobje 2023-2032«, zato je to potrebno dodati.

V besedilu Predloga resolucije se neenotno uporabljajo izrazi »radioaktivni odpadki« in »jedrski odpadki« ter »izrabljeno gorivo« in »izrabljeno jedrsko gorivo«, zato je izraze potrebno poenotiti. Prav tako je bil v 28. točki uporabljen napačni sklon v besedilu »izrabljenega jedrskega goriva«, saj se to besedilo nanaša na ravnanje z izrabljenim (jedrskim) gorivom in ga je potrebno ustrezno popraviti. Na podlagi tega se v 28. točki izraz »jedrskimi odpadki« spremeni v izraz »radioaktivnimi odpadki«, izraz »izrabljenega jedrskega goriva« pa se spremeni v izraz »izrabljenim gorivom«. Nadalje se tudi v 35. točki izraz »izrabljenim jedrskim gorivom« spremeni v izraz »izrabljenim gorivom« izraz »izrabljenega jedrskega goriva« pa v izraz »izrabljenega goriva«.

Vir: Kabinet predsednika vlade

  • Vlada Republike Slovenije