c S

Nova prometna zakonodaja zoper neodgovorne voznike

31.08.2010 14:01 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Namesto enega zakona bodo varnost v cestnem prometu odslej urejali štirje zakoni - zakon o pravilih cestnega prometa, zakon o cestah, zakon o motornih vozilih in zakon o voznikih. Notranja ministrica zadeve Katarina Kresal je na novinarski konferenci pojasnila, da želijo s spremembami doseči zlasti premike v glavah neodgovornih voznikov.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je uvodoma pojasnila, da danes namesto enega zakona o varnosti cestnega prometa prihajajo štirje zakoni, ki po posameznih področjih logično urejajo vsebinske celote.

Tako denimo predlog zakona o voznikih za kršitelje, ki jim je bil izrečen ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, določa obvezno udeležbo na kontrolnem zdravstvenem pregledu in programu dodatnega usposabljanja za varno vožnjo oz. udeležbo na rehabilitacijskih programih.

Prav tako so posebno pozornost namenili dvigu standardov usposabljanja vseh, ki sodelujejo pri usposabljanju kandidatov za voznike. "Dvignili smo izobrazbene zahteve za učitelje vožnje in za učitelje predpisov," je pojasnila Kresalova in dodala, da so celotno izobraževanje teh kadrov prenesli iz zasebnih pooblaščenih organizacij na javne visokošolske zavode.

Ob tem je notranja ministrica še pojasnila, da hkrati s spremembami zakonodaje prihajajo tudi organizacijske spremembe. S 1. septembrom bo namreč celotna prometna zakonodaja prešla v pristojnost ministrstva za promet.

Novo prometno zakonodajo so poleg Kresalove danes predstavljali še minister za promet Patrick Vlačič, minister za zdravje Dorjan Marušič in minister za pravosodje Aleš Zalar.

Prometni minister Vlačič je spregovoril o nekaterih rešitvah preostalih treh zakonov. Tako zakon o pravilih cestnega prometa predvideva zlasti strožje sankcioniranje voznikov, ki jih policija zaloti pri prekrških, ki so neposredno povezani s hujšimi posledicami prometnih nesreč. Na drugi strani bodo znižane globe za prekrške, ki ne vplivajo bistveno na varnost cestnega prometa.

Spremenjen bo tudi režim pridržanja voznikov. Pogoji za pridržanje pri različnih kategorijah voznikov bodo odslej izenačeni, policist pa se bo lahko tudi odločil, da v določenih primerih pridržanja ne odredi. Vlačič je izpostavil tudi nekaj priporočil, ki za kršitve ne predvidevajo sankcij - to je denimo uporaba čelade za vse kolesarje in zaščitnih oblačil motoristov.

Predlog zakona o cestah nadomešča veljavni zakon o javnih cestah in vnaša nekatere posodobitve, zakon o motornih vozilih pa bo med drugim predpisoval obvezno odjavo vozila pri spremembi lastništva in nadzor nad traktorji za izvajanje kmetijskih in gozdarskih del, je med drugim pojasnil Vlačič.

Kot je opozoril minister za zdravje Marušič, je alkohol eden največjih zdravstvenih problemov v Sloveniji. Opozoril je, da je prav alkohol glavni vzrok invalidnosti in umrljivosti med mladimi v primeru prometnih nesreč, zato je sodelovanje zdravstvene stroke pri vsebinskih predlogih zakonodaje pohvalno. "Alkohol ne sodi za volan," je poudaril Marušič.

Pravosodni minister Aleš Zalar pa je ob tem predstavil še novelo zakona o prekrških, ki bo v vladno in parlamentarno proceduro vložena v septembru. Novela sicer za hujše prekrške med drugim predvideva začasen odvzem vozniškega dovoljenja vse do konca postopka o prekršku.