c S

Vlada predlaga povišanje upravnih taks

30.07.2010 07:51 Ljubljana, 29. julija (STA) - Vlada je na današnji seji pripravila novelo zakona o upravnih taksah, ki spreminja postopek plačila in višino upravnih taks. V skladu s predlogom se bodo upravne takse povišale za 27,8 odstotka, in sicer postopoma do januarja 2012. Predlog določa tudi nove taksne oprostitve, nekatere takse pa določa na novo.

Kot je zapisano v vladnem gradivu, sprejetje novele narekuje potreba po spremembi nekaterih rešitev na podlagi sprememb materialne zakonodaje in spoznanj izvajanja sedanjega sistema. Predlog spreminja postopek plačila in višino upravnih taks.

Po predlogu se bodo upravne takse povišale za 27,8 odstotka, kolikor znaša rast cen življenjskih potrebščin od zadnje spremembe, torej od septembra 2002 do leta 2010. Omenjeni rasti cen življenjskih potrebščin se bo višina upravnih taks prilagodila postopoma. To pomeni, da se bodo takse povišale v treh korakih: najprej ob uveljaviti zakona, nato 1. julija 2011 ter 1. januarja 2012.

Spremembe se nanašajo tudi na postopek za izdajo plačilnega naloga in na nekatere taksne oprostitve. V taksni tarifi se na novo določajo ali spreminjajo nekatere takse, ki do sedaj niso bile ustrezno določene.

Po novem bodo taks oproščeni javni skladi in agencije ter druge osebe javnega prava, prav tako taks ne bo treba plačevati za posamezna dejanja in dokumente. Tako ne bo več treba plačevati taksa za izvirne listine o uspešno končanem izobraževanju ali za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja po prenehanju statusa voznika začetnika.

Na novo pa predlog uvaja takse med drugim za priznavanje kvalifikacij državljanom držav članic EU, ugovor na oceno opravljenega vozniškega izpita, izdajo evropskega potnega lista za vrnitev ali pritožbo za zavrnitev vizuma.