c S

V veljavi prenovljena zakona o javnih naročilih

12.04.2010 07:39 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Z današnjim dnem začenjata veljati noveli dveh zakonov s področja javnega naročanja, s katerima se v slovensko zakonodajo vnaša določbe iz evropske direktive o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja. Vlada si od sprememb obeta bolj učinkovito ter transparentno javno naročanje.

Transparentnost postopkov se z novelama zakona o javnem naročanju in zakona o javnem naročanju na vodnem, energetskem in transportnem področju ter na področju poštnih storitev povečuje na način, da bodo vsi projekti, ki sodijo pod javno naročanje in presegajo določeno vrednost, objavljeni na spletnem portalu. Hkrati se ukinja postopek zbiranja treh ponudb.

Zakon o javnem naročanju so dolžni upoštevati naročniki blaga in storitev v vrednosti nad 20.00 evrov oz. gradbenih del v vrednosti nad 40.000 evrov, zakon o javnem naročanju na vodnem, energetskem in transportnem področju ter na področju poštnih storitev pa naročniki blaga in storitev v vrednosti nad 40.000 evrov oz. gradbenih del v vrednosti nad 80.000 evrov.

Z vidika izboljšanja plačilne discipline je pomembna novost obveza, da se razmerje med glavnim izvajalcem in podizvajalcem jasno uredi, tako v smislu vrste posla kot rokov njihove izvedbe in plačil. Poleg tega bo naročnik lahko po novem neposredno plačal podizvajalcu.

Z novelama zakonov se ureja tudi seznam ponudnikov z negativnimi referencami. Nanj se bo po zaključenem postopku prekrška, ki ga bo vodila državna revizijska komisija, vpisalo ponudnike, ki so podali neresnične izjave.

Po novem bo lahko naročnik po oddaji javnega naročila odstopil od podpisa pogodbe, če predmeta javnega naročila ne potrebuje več ali zanj nima več zagotovljenih sredstev.

Vlada je iz obeh zakonov črtala določbo, po kateri mora biti pri izbiri ekonomsko najugodnejšega ponudnika delež cene ne glede na vrsto in vrednost ostalih meril najmanj 60-odstoten oz. pri intelektualnih storitvah 40-odstoten. Večjo težo naj bi tako pri izbiri ponudnika imela kakovost.