c S

Z novelo stečajnega zakona do večje učinkovitosti postopkov

10.03.2010 13:46 Ljubljana, 10. marca (STA) - Delovna skupina, ki jo je jeseni imenoval pravosodni minister Aleš Zalar, je pripravila predlog sprememb zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Z njimi naj bi dosegli večjo učinkovitost postopkov, stečajne upravitelje pa združili v zbornico in jasneje določili njihovo nagrajevanje.

Do povečanja učinkovitosti postopkov zaradi insolventnosti in z njimi povezanih izvršilnih postopkov naj bi prišli z določitvijo univerzalne pristojnosti za stečajne postopke na okrožnih sodiščih. "S tem bomo precej razbremenili okrajna sodišča pri vodenju izvršilnih postopkov in istočasno povečali učinkovitost vodenja insolventnih postopkov," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec.

Zaradi številnih očitkov o neenotni praksi sodišč pri odločanju o pravnih sredstvih, podanih v postopkih zaradi insolventnosti, predvsem v zvezi s stroški postopkov ter nagrad stečajnim upraviteljem, se predlaga ustanovitev generalne delegacije krajevne pristojnosti na Višjem sodišču v Ljubljani. "To pomeni večjo pravno varnost za vse, ki se udeležujejo teh postopkov, in zagotavlja enotno sodno prakso sodišč," je dejal Škrlec.

Sodnim referentom naj bi poleg že dodeljene večje pristojnosti v zadevah registra in zemljiške knjige po novem zaupali tudi opravljanje enostavnejših procesnih dejanj v postopkih zaradi insolventnosti. Poleg tega se vzpostavlja ustrezne pravne okvire za elektronsko poslovanje sodišč z odvetniki in stečajnimi upravitelji, kar naj bi poleg prihrankov pri materialnih stroških zagotovilo tudi pospešitev postopkov.

Na področju osebnih stečajev je vodja delovne skupine Nina Plavšak kot najpomembnejšo novost izpostavila možnost, ki posamezniku že v času trajanja stečajnega postopka omogoča začetek opravljanja nove dejavnosti. To bo mogoče pod določenimi pogoji ter nadzorom stečajnega upravitelja in sodišča, je zatrdil Škrlec.

Stečajni upravitelji se bodo morali obvezno združevati v zbornico upraviteljev. Kot je dejal Škrlec, bodo s tem upraviteljem omogočili večjo kakovost ter nadzor nad disciplinskimi kršitvami. Kdor bo želel pridobiti licenco stečajnega upravitelja, bo moral po novem opraviti vsaj dve leti prakse pri stečajnem upravitelju.

Med novostmi za stečajne upravitelje je Škrlec izpostavil še bolj jasno opredelitev, kaj sodi v nagrado. "Jasno je določeno, katere storitve je stečajni upravitelj upravičen zaračunati posebej, katere pa sodijo v okvir njegovih del in nalog," je povedal. S tem se bo zagotovilo večjo preglednost odmerjanja nagrad stečajnim upraviteljem, po drugi strani pa varovalo stečajno maso, je menil.

V poglavju zakona, ki govori o položaju upnikov in upniškega odbora v postopkih zaradi insolventnosti, ni predlaganih vsebinskih sprememb, saj je veljavna ureditev po oceni delovne skupine jasna in ustrezna. So pa predlagane določene izboljšave, je dejal Škrlec ter navedel možnost sklica sestankov upniških odborov tudi v krajih izven sedeža sodišča, ki vodi postopek, ter pravico do pritožbe upniškega odbora proti odločitvi sodišča o ugovoru upravitelja proti zahtevi upniškega odbora za izredno poročilo.

Predlog novele stečajnega zakona, ki je bil uveljavljen oktobra 2008, sodi v paket izhodne strategije vlade. Škrlec je spomnil, da je bil zakon doslej spremenjen že dvakrat, med drugim v smeri olajšanja položaja delavcev v postopkih zaradi insolventnosti ter zaostritve nadzora nad dolžnikom.

Ministrstvo za pravosodje pošilja zdaj predlog novele zakona v javno razpravo ter medresorsko usklajevanje. Hkrati poziva vse zainteresirane k posredovanju dodatnih stališč in predlogov.