c S

Uporabljati se začne novela zakona o davku na motorna vozila

01.03.2010 07:45 Ljubljana, 01. marca (STA) - Z današnjim dnem se začne uporabljati novela zakona o davku na motorna vozila, po kateri bodo za nove avtomobile namesto progresivne obdavčitve na podlagi prostornine motorja veljale različne stopnje davka glede na izpuste ogljikovega dioksida (CO2).

Najmanj bodo obdavčeni avtomobili, ki ustvarjajo izpuste CO2 v višini do 110 gramov na prevoženi kilometer in za gorivo uporabljajo bencin oziroma utekočinjen naftni plin, najbolj pa tisti z več kot 250 grami izpustov CO2 na kilometer in dizelskim gorivom.

Če avtomobil uporablja kateri koli drug pogon, vključno z električnim, ali kombinacijo različnih pogonov (hibridno vozilo), se stopnja davka določi z upoštevanjem lestvice, ki velja za vozila z bencinskim gorivom.

Pri tem velja omeniti, da osnova za obračun davka ostaja prodajna cena, v prehodnem obdobju do 1. januarja 2011 pa bodo davčne stopnje nekaj nižje. Več podrobnosti s pojasnili je na voljo na spletni strani Davčne uprave RS.

Za koliko se bodo zaradi novele zakona spremenile maloprodajne cene novih avtomobilov, slovenski zastopniki avtomobilskih proizvajalcev oziroma avtomobilski prodajalci pred uvedbo novele niso želeli napovedovati. Več bodo pripravljeni povedati šele v tem tednu, ko se bo zakon začel uporabljati in bodo objavili nove uradne cenike.

Pač pa so že pred začetkom uporabe novele opozorili, da pri tem ne bo nekega avtomatizma, torej da bi nižja obdavčitev določenih vozil samodejno pomenila tudi njihovo nižjo ceno in obratno. Vsak uvoznik bo cene oblikoval v skladu s svojo tržno strategijo, ki je seveda tudi pod vplivom negativnih posledic krize.