c S

Novela zakona o avtorski in sorodnih pravicah ni dobila podpore

12.01.2010 08:05 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Državni zbor je danes z 43 glasovi proti in 32 za ocenil, da predlog novele zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki jo je v obravnavo vložila poslanska skupina SDS, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Kot je v predstavitvi v imenu predlagateljev poudaril poslanec SDS Andrej Vizjak, predlog novele amaterskim društvom oz. skupinam dovoljuje prosto uporabo avtorskih del pod določenimi pogoji takrat, kadar nastopajo na prireditvi brezplačno brez vstopnine, in takrat, ko je vstopnina namenjena izključno v dobrodelne namene. Druga rešitev pa pravi, da se lahko avtorske pravice uveljavljajo tudi individualno in ne le praviloma individualno.

Ključni razlog vlade, da predlog novele ni primeren za nadaljnjo obravnavo je, da so rešitve predlagane novele v nasprotju z evropsko zakonodajo, je poudarila državna sekretarska na gospodarskem ministrstvu Darja Radić. Radićeva je tudi izpostavila, da želi vlada področje avtorske in sorodnih pravic urediti na celovit način, zato pripravlja strokovne rešitve.