c S

Greco: Slovenska vlada zgled pri uravnoteženi zastopanosti spolov, več dela bo pri konfliktih interesov

08.03.2018 08:27 Strasbourg, 08. marca (STA) - Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope Greco pozdravlja uravnoteženo zastopanost žensk in moških v slovenski vladi, v kateri je osem ministric in osem ministrov. Več dela pa državo čaka pri preprečevanju konfliktov interesov, so zapisali v danes objavljenem poročilu.

Predsednik Greca Marin Mrčela je izrazil zadovoljstvo, da poročilo objavljajo na mednarodni dan žensk. V skupini so po njegovih besedah prepričani, da je enakopravna zastopanost spolov pomembna za učinkovito soočanje s korupcijo, zato so vprašanjem, povezanim z njo, v tokratnem ocenjevanju namenili posebno pozornost.

Mrčela, ki je izrazil zadovoljstvo, da so moški in ženske v slovenski vladi tako enakopravno zastopani, je pozval druge države članice Greca, da sledijo zgledu Slovenije.

Medtem ko je vladi uspelo, pa delo na tem področju policijo še čaka. Slovenske oblasti so zato pozvali, da še posebno pozornost namenijo zaposlovanju in vključevanju žensk v policijo na vseh ravneh, ne le na nižjih delovnih mestih ali kot podporno osebje.

To je prvo priporočilo Greca s področja enakopravne zastopanosti spolov sploh, kar kaže, da je uravnotežena zastopanost spolov zagotovo med področji, ki ga zanimajo, je sklenil Mrčela.

Sicer pa Greco na splošno pozdravlja dobro razvit pravni okvir Slovenije v boju proti korupciji, prav tako pa tudi njeno obširno politiko pri dostopu do informacij javnega značaja. Poleg tega so zadovoljni, da ministri nimajo imunitete v kazenskih in civilnopravnih postopkih.

Izražajo pa zaskrbljenost zaradi velikega prepada med zakonodajo in njenim izvrševanjem v praksi. Prav tako so zaskrbljeni, ker premoženjsko stanje oseb z najpomembnejšimi izvršilnimi funkcijami ni niti objavljeno niti ustrezno nadzirano.

Greco poziva vlado k proaktivnemu delovanju pri preprečevanju konfliktov interesov in reševanju vprašanj s tega področja, kolikor zadevajo ministre in člane premierjevega kabineta. Pri tem ima skupina v mislih objavljanje njihovega premoženjskega stanja in natančen nadzor nad tem, kaj prijavijo. Ob tem bi po njenem mnenju veljalo razmisliti tudi o objavi in nadzoru nad premoženjskim stanjem njihovih zakoncev in odvisnih družinskih članov.

V poročilu podpirajo načrt vlade, da bo naslovila pomanjkljivosti zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, še zlasti glede preglednosti lobiranja. Zagotoviti bi morala tudi bolj učinkovito izvajanje zakona še zlasti s tem, da bi imela komisija za preprečevanje korupcije v primeru suma nezakonitega bogatenja boljšo pravno osnovo za nadzor nad premoženjem družinskih članov ministrov.

Greco izraža zadovoljstvo nad ukrepi, ki jih je znotraj svojih pooblastil izvedla policija. Spodbuja jo pri njenem nadaljnjem delu in jo poziva k dodatnim izboljšavam pri obvladovanju tveganj in zaščiti prijaviteljev korupcije.

Upoštevanje priporoči, ki so jih dali Sloveniji v tokratnem poročilu, bodo ocenili prihodnje leto, so še zapisali.